Бюджет 2022 г. се изпълнява с по-малко дълг, отколкото предходните.

...
Бюджет 2022 г. се изпълнява с по-малко дълг, отколкото предходните.
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджет 2022 г. се изпълнява с по-малко дълг, отколкото предходните


Бюджет 2022 година се извършва с по-малко дълг, в сравнение с предходните. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от парламентарната естрада, съобщи БГНЕС.

Василев разгласи, че е имало диалози за доста разходи, дългови спирали. " Дългът, който е очакван тази година като % от Брутният вътрешен продукт е по-малък от дългът, който е бил очакван предходната година в последния постоянен признат бюджет. Дългът, който е очакван за следващата година като % от Брутният вътрешен продукт също е доста по-малък. Този бюджет, макар спомагателните обилни вложения, се извършва с по-малко задължения от бюджетите, които са били планувани предходната година. Когато сътрудниците от ГЕРБ питат къде са вложенията, къде са 8- те милиарда, къде са спрените кранчета - тук са. Ние вършим вложения от 12 милиарда повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте планували ", сподели още Асен Василев.

" 8 милиарда лева нарастване на разноските не се вършат за сметка на дълг, а за сметка на спомагателни приходи в хазната. Това значи, че от една страна приходните организации са си свършили работата предходната година, въпреки и за 7 месеца и тази година е заложено също повишение на събираемостта, въпреки това значи, че българските компании и служащи са съумели да изработят този артикул. Инфлацията, която е заложена в бюджета е 5.6 % на средногодишна база. Очакваме в първата половина на годината тя да бъде по-висока, защото равнищата бяха по-ниски предходната година. При нас инфлацията в огромна степен е импорт, зависи от решенията на ЕЦБ, която дава сигнали, че ще стартира по-рестриктивна политика. Ако това не се оправдае, ще бъде отразено в макроикономическите прогнози и актуализацията на бюджета през юни месец ", добави вицепремиерът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР