Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев обвини ГЕРБ в цинизъм, а

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев обвини ГЕРБ в цинизъм, а
Коментари Харесай

Общините предлагат специален фонд за ремонт на общинските пътища

Бюджет 2022 Бюджет и финансиВасилев упрекна ГЕРБ в цинизъм, а депутатите утвърдиха бюджета му в комисияБюджет и финансиФискалният съвет остро разкритикува бюджета на Асен Василев
Националното съдружие на общините в България предлага да бъде основан специфичен фонд за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в страна. Идеята е да бъде заделен бюджет от 300 млн. лева годишно, а фондът да се ръководи от районното министерство. Така общините ще аплайват пред ведомството с подготвени планове.

Общините към този момент са отправили предлагането си към финансовия министър Асен Василев. Според зам.-председателя на Сдружението Иво Димов повече пари се отпускат за ремонт на републиканската пътна мрежа, само че общинската остава на назад във времето.

„ Републиканската пътна мрежа е към 20 хиляди км. Толкова е и общинската пътна мрежа. Съотношението в средствата, които се влагат в едната и в другата, е 1:8. Осем пъти повече се влагат средства – по европейски стратегии или от държавния бюджет, в републиканската “, показва Димов пред БНР.

Досега общините получаваха средства за поправки посредством постановления на Министерски съвет. Това обаче нормално става непрозрачно и постоянно има удовлетворени и недоволни общини.

Припомняме, че съгласно проекта на районния министър Гроздан Караджов тази година ще стартира ремонт на най-разбитите пътища в страната. Тазгодишният бюджет за ремонт на над 3 хиляди км. пътища е в размер на 2.8 милиарда лева Зa пepиoд oт 4 гoдини щe бъдaт peмoнтиpaни нaй-лoшитe yчacтъци oт пъpвoĸлacнaтa, втopoĸлacнaтa, тpeтoĸлacнaтa, ĸaĸтo и чeтвъpтoĸлacнaтa пътнa мpeжa в cтpaнaтa.

В самия план за Бюджет 2022, показан от Асен Василев, се планува увеличение на средствата за общините с към 670 млн. лева, като близо 70 млн. лева от тях са планувани за финансови разноски.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР