Бях тук през миналата година, когато мнозина казваха, Киев ще

...
Бях тук през миналата година, когато мнозина казваха, Киев ще
Коментари Харесай

Джо Байдън от Варшава: Киев се държи здраво, ще защитим демокрацията и свободата! - Свят

Бях тук през предходната година, когато мнозина споделяха, Киев ще падне. Вчера се върнах от Украйна и мога да кажа: Киев се държи крепко! Това съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в градините на Кралския палат във Варшава под Арките на Кубицки, един от дребното от истинските детайли на замъка от началото на XVIII век, оцеляли по време Втората международна война. Това е второто посещаване на американския водач в Полша в рамките по-малко от 12 месеца. През март 2022 Байдън още веднъж се обърна към света от Кралския палат във Варшава.

Американският президент приказва пред жители на полската столица и стотици украинци. Режимът на допуск беше със записване в интернет и с пропуски от американското посолство, като предварителната регистрация разреши на службите авансово да ревизират жителите, проявяващи интерес към присъединяване в събитието.

Байдън дойде в Замъка в 17:30, само че се появи на трибуната след президента на Полша Анджей Дуда. „ Здравей, Полшо, огромен наш съдружник “, обърна се към жителите на страната Джо Байдън. „ Благодаря ви, че ме приехте още веднъж тук във Варшава. Бях тук скоро откакто Путин стартира най-голямата сухопътна война в Европа след Втората международна война, сподели той. Когато споделяха, че Киев ще падне. Вчера се върнах от Украйна и мога да потвърдя: Киев се държи крепко! Ние сме мощни, ние сме единни. Преди година се изправихме пред един фундаментален въпрос: Ще защитим ли нашите полезности, ще защитим ли демокрацията? Днес знаем. Ще защитим демокрацията, ще защитим свободата. Потвърдих това на президента Зеленски през вчерашния ден “, сподели Джо Байдън.

Ето още акценти от речта на Джо Байдън в Кралските градини на замъка във Варшава.

- Когато Путин подреди на танковете си да нахлуят в Украйна, той сгреши. Украинската нация е мощна. Вместо финландизацията на НАТО, Путин реализира „ натоизация “ на Финландия и Швеция. НАТО е обединен по-единен от всеки път, акцентира той.

- В обстановка на огромно тестване е значимо какво отстояваме и кой е до нас. Полша го знае. Вие го знаете по-добре от всеки различен. Знаете какво е взаимност. Подялба на териториите, окупация, заличаване от война и комунистическо ръководство. Вие изтърпяхте всичко.

- Една година след експлоадирането на войната Путин към този момент не се съмнява в силата на нашата коалиция, само че към момента се съмнява в нашата религия и поддръжка за Украйна. Но би трябвало да знае, че НАТО няма да се раздели и ние няма да спрем да поддържаме Киев.

-Украйна ще завоюва, тъй като обича свободата. Вчера донесох това известие от Киев.

- Президентът Зеленски ми сподели, че тази борба ще дефинира в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци. Днес виждаме това, което хората видяха преди десетилетия – апетитите на автократа не могат да бъдат примирени, би трябвало да им се устои

- Казах го предходната година, ще повторя и в този момент: деспот, който желае да възвърне империята си, в никакъв случай няма да заличи любовта на хората към свободата. Украйна няма да падне в съветски ръце. Никога!

- Никой през днешния ден не може да отвърне очи от тези мерзости, които Русия прави.

- Войната беше изборът на Путин. Съединени американски щати и НАТО не желаят война. Съединените щати събраха коалиция за Украйна. Ние изпращаме съвременни оръжия там, а Полша е приела повече бежанци от всеки различен напоследък. Бих желал да ви благодаря за това.

- Украйна се бори за свободата си повече от 30 години. Тя мина през Оранжевата гражданска война и пази паметта за загиналите жертви, дали живота си за свободата, в това число и във войната в Донбас. Вчера видях мавзолея на починалите. Ние им отдаваме респект и поддържаме устрема на Украйна към независимост. Съединени американски щати и Полша са дружно с Украйна

- Никога няма да не помни миналогодишната среща с украинските бежанци. Лицата на деца, които се опасяваха, че в никакъв случай повече няма да видят бащите си. В този най-труден, най-мрачен миг полският народ им предложи заслон.

- Сега гледаме към бъдещето. Борбата за независимост не е въпрос на един ден или една година. Това е мъчно нещо. Украйна продължава да се пази от съветската експанзия и ще продължи да се бори, макар че предстоят доста сложни дни.

Цялото мероприятие във Варшава беше издържано в Холивудски жанр - с артистично влизане и също по този начин артистично отдръпване на оратора от трибуната, което трябваше да придаде дух на успех на събитието, разясняват анализатори във Варшава.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР