БВП на еврозоната нарасна с 0.3% през второто тримесечие в

...
БВП на еврозоната нарасна с 0.3% през второто тримесечие в
Коментари Харесай

Еврозоната се върна към растеж през второто тримесечие, а инфлацията намалява

БВП на еврозоната набъбна с 0.3% през второто тримесечие спрямо предходното и с 0.6% на годишна база, растежът изостава от този в Съединени американски щати Инфлацията във валутния съюз спада по-бавно, в сравнение с в Съединени американски щати, където през юни беше 3%, само че по-бързо, в сравнение с във Англия, където се забави до 7.9% през предишния месец. Някои политици, изключително в Италия, разкритикуваха ЕЦБ, че е повишила лихвените проценти до прекомерно високо ниво
Инфлацията в еврозоната се намали в сходство с упованията до 5.3% през юли, а през второто тримесечие валутният съюз се върна още веднъж към напредък. Статистическата работа на Европейски Съюз - Евростат, заяви, че инфлацията в 20-те страни от еврозоната е намаляла от 5.5% през юни. Но базисната инфлация, която изключва цените на силата и храните, с цел да даде по-ясен знак за главния ценови напън, е останала непроменена - 5.5%.
Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна с 0.3% през второто тримесечие спрямо предходното и с 0.6% на годишна база, растежът изостава от този в Съединени американски щати Инфлацията във валутния съюз спада по-бавно, в сравнение с в Съединени американски щати, където през юни беше 3%, само че по-бързо, в сравнение с във Англия, където се забави до 7.9% през предишния месец. Някои политици, изключително в Италия, разкритикуваха ЕЦБ, че е повишила лихвените проценти до прекомерно високо равнище
Инфлацията в еврозоната се намали в сходство с упованията до 5.3% през юли, а през второто тримесечие валутният съюз се върна още веднъж към напредък. Статистическата работа на Европейски Съюз - Евростат, заяви, че инфлацията в 20-те страни от еврозоната е намаляла от 5.5% през юни. Но базисната инфлация, която изключва цените на силата и храните, с цел да даде по-ясен знак за главния ценови напън, е останала непроменена - 5.5%.

Данните могат да се одобряват като крах за Европейската централна банка (ЕЦБ), която предходната седмица увеличи лихвените проценти за девети следващ път. Централната банка съобщи, че ще продължи да покачва разноските по заемите, до момента в който главният ценови напън не стартира ясно да се намалява към задачата от 2%.

" Данните за инфлацията през юли ще бъдат отчаяние за политиците ", съобщи пред Financial Times Андрю Кенингам, икономист в консултантската компания Capital Economics, като предвижда, че цените на услугите ще спаднат постепенно от рекордния си растеж през юли и " ще попречат на ЕЦБ да премине към понижаване на лихвите до края на идната година ".
Реклама Меко приземяване
Надеждите за меко приземяване на стопанската система на еврозоната бяха подкрепени от данните на Евростат, съгласно които през второто тримесечие тя се е възстановила с напредък от 0.3% по отношение на предходното макар невижданото повишение на разноските по заемите от страна на ЕЦБ през последната година. През предходното тримесечие еврозоната беше в застой. В съпоставяне с година по-рано растежът е 0.6% при упования за 0.5%.

Растежът в блока обаче е килнат нагоре от скока на ирландския БВП с 3.3% през интервала, който беше неустойчив заради прехвърлянето на интелектуална благосъстоятелност от страна на огромни американски фармацевтични и софтуерни компании с централи в Европейски Съюз в страната.

Сред най-големите страни в блока Франция и Испания означиха резистентен напредък с помощта на по-силния експорт и туризма, до момента в който Германия, най-голямата страна в еврозоната, не означи напредък, а Италия се трансформира в най-слабо представящата се от огромните стопански системи в еврозоната през второто тримесечие. Италианският Брутният вътрешен продукт се сви с 0.3% по отношение на предходното тримесечие заради спад в промишлеността и селското стопанство, който надви над лекия напредък в услугите. Свиването на италианската стопанска система бележи утежняване по отношение на растежа от 0.6% през първото тримесечие и е под прогнозата за застоялост, направена от икономисти в анкета на Reuters.
Реклама Растежът в блока обаче е килнат нагоре от скока на ирландския БВП с 3.3% през интервала заради прехвърлянето на интелектуална благосъстоятелност от страна на огромни американски фармацевтични и софтуерни компании с централи в Европейски Съюз в страната.
Италианската статистическа организация заяви, че вътрешното търсене е имало негативен принос, до момента в който външната търговия - в това число туризмът - не е оказала никакво влияние. Икономисти обаче считат, че спадът в Италия евентуално е бил провокиран от неотдавнашното преустановяване на схемата " Супербонус ", която провокира взрив в подобряването на жилищата, откакто предложи на италианците данъчни облекчения на стойност 110% от всички действия по енергийната успеваемост на домовете им.

" Убедени сме, че най-големият напън ще пристигна от вложенията, които евентуално са спаднали внезапно, откакто нарастваха в продължение на 11 следващи тримесечия, защото данъчните облекчения по програмата " Супербонус " бяха понижени, стандартите за кредитиране бяха затегнати, а лихвените проценти се покачиха в допълнение ", споделя пред английското издание Мелани Дебоно, икономист в изследователската група Pantheon Macroeconomics.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи пред френския вестник Le Figaro, че данните за Брутният вътрешен продукт на Франция, Германия и Испания са " много окуражаващи " и поддържат прогнозата на ЕЦБ за напредък на еврозоната от 0.9% през тази година, която доста икономисти считат за прекомерно оптимистична.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР