Бутикова сграда с името Trivium Centre е напът да „замени”

...
Бутикова сграда с името Trivium Centre е напът да „замени”
Коментари Харесай

Точно срещу Форума и Одеона Trivium Centre - жилища с подово...

Бутикова постройка с името Trivium Centre е напът да „ замени” паметния в предишното ресторант „ Греми”. Локацията е в историческия център до един от основните булеварди на Пловдив - " Цар Борис III Обединител ".



„ В античността тук са живели аристократите, това е бил, по този начин да се каже, „ Residential” квартал​ът на града. Наблизо се пресичали основните улици cardo maximus и decumanus maximus ​- тъкмо този факт ни подсказа името Trivium Centre (Trivium - на лат. кръстовище)”, изясняват от компания „ Миркал инвест “. Инвеститори в нея са братя Асенови, притежателите на „ Хъс”, и Калин Ганев, бизнесмен, прочут под тепетата с бутиковите си здания в артквартала „ Капана”. Проектанти са AVG Architects и Arch Cosnult ZG, учредено от арх. Георги Стамболджиев и арх. Йовко Генов. Това е екип от млади и изобретателни архитекти с опит в капиталовото планиране, заздравен от одобрен инженерен състав във всички посоки.



„ Визията на постройката е съвременна и строга. Тя кореспондира с духа на центъра на Пловдив, където има знакови постройки като Пощата и хотел " Тримонциум ". В същото време това не е следващата жилищна постройка, а един друг и зелен план “, настояват от екипа.

За задачата цялата фасада е от натурален камък, с композитни панели тук-там



Между тях се ситуират дребни зелени ниши, които акцентират естетиката.

Основна е жилищната част - с 34 жилището на 5 етажа, развита със независим вход. Всички жилища разполагат с самостоятелно подово отопление и конвектори за изстудяване. В добавка френски прозорци обезпечават оптималното им остъкляване, а слънцезащитни тенти ще улесняват живеещите даже в най-слънчевите дни от годината. Един от етажите е плануван за 4 офиса, със независим вход с асансьор, стълбищна клетка и рецепция.

В офисите ще се инсталират рекуператори за свеж въздух. Сутеренът с под земята паркинг е на две равнища с общо 43 паркоместа с вход от ул. " Петър Парчевич ". Партерът е с два съществени входа - за офисната и за жилищната част от югоизток по ул. " Парчевич ", с 4 магазина откъм бул. " Цар Борис III Обединител " на запад и един апартамент с вход откъм ул. " Парчевич ".

Малък парк облагородява триъгълника южно от постройката, където се оформя зелена повърхност с дребен амфитеатър и водни огледала.

Апартаментите са обезпечени с гаражи и паркоместа на 100% , единствено че вложителите залагат още една екстра: подготвеност за зарядни станции за електроавтомобили, които евентуално след 10 години ще са най-масовият превоз, допускат от екипа.



Различното в този план е, че за първи път в града на тепетата вкарваме услугата консиерж, описа за “Марица” Мирослав Стефанов, финансов анализатор към компанията. „ Това е една непозната по нашите ширини услуга, която към този момент навлиза в живота ни. Това е нещо като професионален домоуправител, който ще работи на заплата в постройката и навръх него живеещите ще могат да доверят за всички задания, които съпътстват всекидневието им: от намиране на благонадежден водопроводчик или електротехник до резервация на ресторант, образуване на куриерски колета, химическо пране и други “, изясни Стефанов.

И античните имали подово

Локацията на Trivium Centre по необикновен метод влиза в контакт с хилядолетната история на Пловдив. Близо година археолозите обследват подземните пластове, където разкриват антична постройка с пет пространства и подови настилки, както и елементи от антична улица. На запад под бул. " Цар Борис III Обединител " и на север под някогашния ресторант " Даяна " е имало представително здание от 250 кв. м от ІІІ-ІV век. В две от петте разкрити пространства те откриват част от хипокауст (подово отопление). Открити са откъс със стилизиран мраморен орел, част от стъклен съд с човешка фигура и монети от Средновековието.

Специалистите споделят, че най-ранната планова скица на това място остава непроменена епохи наред и тя е с формата на правоъгълник в посока изток-запад. Особеното е, че двете улици cardo maximus и decumanus maximus се пресичали пред източния вход ​- тъкмо там, където следва да стартира градежът на Trivium Centre. В предишното тъкмо тук се събирали в едно комерсиалният, административният и религиозният център на античния град - място за диспути и празници наоколо до Форума, Одеона, градската библиотека и Епископската базилика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР