Бустерна доза от нова ваксина срещу малария поддържа високо ниво

...
Бустерна доза от нова ваксина срещу малария поддържа високо ниво
Коментари Харесай

Ваксина срещу малария може да се окаже повратна точка в борбата срещу болестта

Бустерна доза от нова ваксина против малария поддържа високо равнище на отбрана против заболяването, оповестяват откриватели, представени от Франс прес. 

Това усилва очакванията, че евтиният препарат може да бъде създаден в огромен мащаб в границите на няколко години.

Ваксината, създадена от учени от Оксфордския университет, може да се окаже повратна точка в битката против заболяването, разгласи интернационален проучвателен екип в сп. " Lancet Infectious Diseases ".

Маларията - паразитно заболяване, излъчено от комари, единствено през 2020 година е лишила живота на 627 000 души, най-вече на африкански деца.

Миналата година различен препарат, създаден от английския фармацевтичен колос " ГлаксоСмитКлайн " (GSK), стана първата ваксина против малария, предложена за всеобща приложимост от Световната здравна организация (СЗО). Оттогава тя е сложена на над един милион деца в Африка.

Изследванията обаче демонстрират, че успеваемостта на имунизацията на " ГлаксоСмитКлайн " е към 60 % и доста понижава с течение на времето, даже и с бустерна доза.

Според изследване, оповестено предходната година, успеваемостта на имунизацията R21/Matrix-M на Оксфорд за попречване на малария се е оказала 77 %. Това е първият случай, в който ваксина надвишава задачата за 75 % резултатност, закрепена от СЗО.

За задачите на изследването 450 деца на възраст от пет до 17 месеца в Буркина Фасо, където маларията е причина за към 22 % от всички смъртни случаи, са получили три дози през 2019 година

Децата са били разграничени на три групи: две от тях са получили разнообразни дози от адюванта Matrix-M - съставна част на имунизацията, патентована от " Новавакс " и употребена също във имунизацията против КОВИД-19 на американската биотехнологична компания, а третата контролна група е получила препарат против бяс.

Преди дъждовния сезон на 2020 година, когато случаите на малария се усилват, на 409 деца е била сложена бустерна доза.

Според резултатите от фаза 2 на изследването, оповестени през днешния ден, в групата, която е получила най-високата доза адювант, успеваемостта на имунизацията е повишена до 80 %. При най-ниската доза тя е  била 70 %, добавя Българска телеграфна агенция. Най-важното е, че месец след приемането на подсилващата доза антималарийните антитела са стигнали до равнище, сходно на следеното след първите дози, получени една година по-рано, демонстрира изследването.

Оксфорд си партнира с индийския Серумен институт, който е най-големият производител на ваксини в света.

От института споделят, че " целят и са в положение да  произвеждат 200 милиона дози годишно от началото на идната година. За съпоставяне - от " ГлаксоСмитКлайн " имат подготвеност за производството на сред шест и 10 милиона дози на година, които не са задоволителни за 40 милиона деца, нуждаещи се от четири дози през първата година.

Оксфордската ваксина против малария също така е на половина по-евтина от тази на " ГлаксоСмитКлайн ".

По-късно тази година се чакат резултатите от фаза 3 на изследването, включващо 4800 участници в четири страни, което евентуално може да докара до утвърждение на имунизацията.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР