Буря и наводнения оставиха десетки жертви в Либия, правителството обяви 3-дневен траур

...
Силна буря и тежки наводнения убиха 150 души в източния
Коментари Харесай

Силна буря и тежки наводнения убиха 150 души в източния либийски град Дерна през последните два дни и се очаква броят на жертвите да нарасне до 250, каза ръководителят на Червения полумесец в Бенгази в понеделник.

Кадри в социалните медии показват хора, блокирани на покривите на превозните си средства, докато бурята Даниел удари градовете Бенгази, Сус, Ал Байда, Ал-Мардж и Дерна,  град на Средиземно море на около 250 км (150 мили) източно от Бенгази .

„Регистрирахме най-малко 150 смъртни случая след срутването на сгради. Очакваме броят на жертвите да нарасне до 250. Ситуацията е много катастрофална“, каза Каис Фхакери от Червения полумесец пред Ройтерс.

Жертвите в други райони бяха не е ясно веднага.

 

„Заспахме и когато се събудихме, открихме, че водата обсажда къщата. Вътре сме и се опитваме да излезем“, каза жителят на Дерна Ахмед Мохамед пред Ройтерс по телефона в понеделник.

Изчезналите включват седем членове на Либийската национална армия (LNA), каза нейният говорител Ахмад Мисмари. LNA се ръководи от Халифа Хафтар, който контролира източната част на разделената страна.

Тежки наводнения отнесоха превозни средства, показаха кадри, излъчени от Almostkbal TV в източна Либия. Каналът също така публикува снимки на срутен път между Сус и Шахат, където се намира основаният от Гърция и включен в списъка на ЮНЕСКО археологически обект Кирена. Свидетели казаха, че нивото на водата е достигнало три метра (10 фута) в Дерна.

Базираният в източната част на Либия парламент обяви тридневен траур. Абдулхамид ал-Дбейба, министър-председател на временното правителство в Триполи, също обяви тридневен траур във всички засегнати градове, наричайки ги „зони на бедствие“.

Петролни пристанища

Четири големи петролни пристанища в Либия, Рас Лануф, Зуейтина, Брега и Ес Сидра бяха затворени от събота вечерта за три дни, казаха двама петролни инженери пред Ройтерс.

Издирвателно-спасителните операции продължават, казаха свидетели.

Властите обявиха състояние на изключително извънредно положение, затваряне на училища и магазини и налагане на комендантски час.

Неговата администрация има малко влияние в източна Либия, но Дбейба каза в неделя, че е наредил на всички държавни агенции „незабавно да се справят“ с щетите и наводненията в източните градове.< p>Правителството на Dbeibah е признато от Централната банка на Либия, която изплаща средства на правителствените служби в цялата страна.

Организацията на обединените нации в Либия заяви, че следи бурята отблизо и ще „предостави спешна помощ в подкрепа на усилията за реагиране на местно и национално ниво".

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР