Буркина Фасо изживява поредния си тежък момент в историята. Футболът

...
Буркина Фасо изживява поредния си тежък момент в историята. Футболът
Коментари Харесай

Футболна радост в Буркина Фасо на фона на военен преврат


Буркина Фасо изживява следващия си тежък миг в историята. Футболът обаче може да се окаже хапчето за раните.

Националният тим се класира за полуфиналите в шампионата за Купата на африканските народи след 1:0 против Тунис.

Единственото попадение в мача падна в добавеното време на първото полувреме, когато при контраофанзива Данго Утара се разписа след солова акция.


През втората част тунизийците направиха опит да трансформират хода на мача, само че по този начин и не стигаха до чисти голови положения в срещата. Не оказа помощ даже фактът, че голмайсторът Утара беше изпъден в 82-ата минута за удар в лицето на противник при въздушен конфликт. Първоначално съдията Джошуа Бонго сподели жълт картон, само че след консултация с ВАР сподели червен картон.

Именно реферът Бонго беше един от най-колоритните на терена, като в опита си да си придаде тежест извънредно постоянно надуваше свирката и жестикулираше като че ли има работа не с футболисти, а с престъпно проявени. Той обаче може да си навлече гнева на щаба на Тунис, тъй като откакто даде 4 минути добавено време, постави завършек на срещата 20 секунди по-рано.

Любопитното е, че тъкмо Тунис имаше такава орис в първия си мач на това издание в шампионата, когато различен арбитър два пъти даде завършек на срещата с Мали по-рано, което вбеси тунизийците.

Радостта на играчите на Буркина Фасо е голяма, защото този триумф е мотив за краткотрайно забравяне на проблемите в страната и обединяване.

На 23 януари беше сбъднат боен прелом, след който Конституцията беше анулирана, а досегашният президент свален от власт и арестуван. Дори външното министерство на България взе отношение и изрази позицията си, че постоянната власт би трябвало да бъде върната и Конституцията възобновена. Новият водач на страната обаче наподобява е приет от треньора Малу, който се похвали, че е получил позвъняване през вчерашния ден от главнокомандващия и са си поискали взаимно триумф.
Снимка: Reuters

За Буркина Фасо това е четвърто присъединяване на полуфиналите в шампионата, като до момента постоянно когато е преодолявал групите, тимът стига до топ 4. През 2017 година приключи на трето място.

Този тим се оказва и черна котка за Тунис, който няма победа в формален мач в 6 опита против Буркина Фасо. За трети път след 1998 и 2017 година тунизийците отпадат от този противник на 1/4-финал.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР