Бурите и наводненията в Европа са принудили рекордните 126 000

...
Бурите и наводненията в Европа са принудили рекордните 126 000
Коментари Харесай

Рекорд: 126 000 души са разселени в Европа през 2020 г. заради природни катаклизми

Бурите и наводненията в Европа са принудили рекордните 126 000 души да изоставен домовете си предходната година, разкрива нов отчет.
Центърът за наблюдаване на вътрешното разселване (IDMC) съобщи, че наводненията са провокирали рекордните 120 000 премествания, до момента в който 5 огромни стихии са разселили 6 200 души в 9 страни, „ удвоявайки средногодишната стойност за последното десетилетие “.
 Над 900 метеорологични бедствия сполетели Турция през 2019 година Над 900 метеорологични бедствия сполетели Турция през 2019 година
Рекордни 936 метеорологични бедствия са сполетели Турция през 2019 година - най-големият брой катаклизми, откогато Турската основна дирекция...
Годишният отчет на IDMC също разкрива, че в международен мащаб имапредизвикани от бедствия и принуждение през 2020 година Това е най-високата годишна цифра, регистрирана за едно десетилетие, оповестява Евронюз.
За втора поредна година бедствията и рисковите метеорологични условия са разселили три пъти повече хора, в сравнение с войните и споровете през 2020 година по целия свят.
През януари бурята Глория докара до изселване на над 2200 души в югозападна и източна Испания. Еквивалент на дъжд от четири до пет месеца падна за 72 часа във Франция, а 14 души починаха в Испания заради мощното наводняване. Във Англия февруари 2020 година е бил най-топлият и петият най-влажен в историята, което провокира проливни дъждове, разселили към 1100 души.
През лятото продължиха интензивни наводнения в цяла Европа и Централна Азия, а по-високите температури усилиха риска от пожари, които принудиха 23 000 души да изоставен домовете си в Испания, Гърция и Франция.
Украйна беше наранена от горски пожари в края на септември, което провокира към 1000 евакуации, а през април, покрай зоната за отчуждаване на Чернобил, провокира към 200 премествания заради увеличението на равнищата на радиация.
 Градушки паднаха на доста места в страната Градушки паднаха на доста места в страната
Бури с пороен дъжд и градушка удариха доста региони на Централна и Западна България. В Русенска област градоносен облак се образува в...
В международен мащаб съставляват 9,8 милиона премествания, до момента в който обвързваните с времето бедствия предизвикват 30 милиона - което съставлява 98% от всички премествания при бедствия.
„ Интензивните сезони на циклони в Америка, Южна Азия и Източна Азия и Тихия океан, както и удължените дъждовни сезони в Близкия изток и Африка на юг от Сахара изселиха от домовете им милиони хора “, се споделя в отчета.
Геофизични бедствия, като са изместили общо 655 000.
Именно в страните, които са най-силно наранени от бедствия, се създават най-модерните проекти за отбрана на разселените хора. Примери за това са Бангладеш, Гана, Перу и Фиджи. Бангладеш има доста обширна политическа рамка на национално равнище, която обгръща въпроса за вътрешното разселване, обвързвано с бедствия и климатични промени. Гана е присъединила вътрешното разселване в националната си политика за изменение на климата. В Перу има закон, който се занимава с изменението на климата и който също признава риска от вътрешно разселване. Фиджи е възприел този въпрос като екзистенциална опасност за съществуването на страната и интензивно обмисля по какъв начин да реалокира жителите от крайбрежията.
Като цяло заключенията са, че бедствията се трансформират в главния механизъм за разселване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР