Бури и наводнения връхлетяха водещи туристически дестинации в Италия -

...
Бури и наводнения връхлетяха водещи туристически дестинации в Италия -
Коментари Харесай

Бури и наводнения връхлетяха водещи туристически дестинации в Италия

 Бури и наводнения връхлетяха водещи туристически дестинации в Италия - Венеция, Матера и Капри, обобщават " Франс прес " и АНСА, представени от Българска телеграфна агенция. Градът на каналите беше наводнен при невижданото за последните 53 години повишаване на равнището на водата във Венецианската лагуна То доближи 187 сантиметра и по този начин се приближи до историческия връх, подложен на 4 ноември 1966 година, когато то беше 194 сантиметра.

Обстановката се утежни от бурния вятър с пориви от 100 километра в час през вчерашния ден вечерта и от проливния дъжд. 80 % от града се оказа наводнен, в това число централния площад Сан Марко и едноименната базилика.

Кметът на града Луиджи Бруняро написа в Тwitter, че Венеция се нуждае от помощта на всички, с цел да се оправи с това, което е ясна последица от климатичните промени. Той обиколи с лодка площад Сан Марко, който е под метър вода. Съгражданите му пък следиха бедствието от прозорците на домовете си и следяха ситуацията по интернет.

Училищата в града са затворени. Стихията е лишила живота на минимум един човек, умрял от токов удар в наводненото си жилище.

Покачващата се вода заля терасите на кафенетата, отнесе маси и столове по улиците. Мостчетата пред хотелите около Големия канал бяха пометени от вълните и клиентите, идващи с водни таксита, бяха принудени да влизат през прозорците на първите етажи.

Отчетеното равнище на водата от 187 сантиметра не значи обаче, че в целия град то е едно и също. Средното равнище за града освен това наводняване беше сред метър и 130 сантиметра.

Управата на базиликата Сан Марко провежда наблюдаване през цялата нощ, с цел да следи с какъв брой се повишава водата. Според предстоятеля Пиерпаоло Кампострини сходно наводняване се е случвало единствено пет пъти в историята на базиликата, издигната през 828 година и възобновена след пожар през 1063 година Три от тези наводнения обаче са станали през последните 20 години, като последното беше предходната година, което поражда безпокойство.

Венеция всяка година е обхващана от феномена наименуван Акуа Алта, или Висока вода. Това става през есента и пролетта. За да се отбрани градът от бедствието, в развой на реализация е планът Мойсей. Работите по него започнаха още през 2003 година, само че имаше доста закъснения поради оскъпяването строителните действия и злоупотреби. Проектът планува слагането на 78 плаващи насипи, които ще се подвигат, с цел да затварят лагуната при положение на повишаване на водата в Адриатическо море.


Венеция прелива
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР