Бургаският административен съд обяви за недействителен избора на кмет на

...
Бургаският административен съд обяви за недействителен избора на кмет на
Коментари Харесай

Село Зидарово се готви за нови избори: Съдът не призна победителя Христо Бардуков

Бургаският административен съд разгласи за нереален избора на кмет на созополското село Зидарово. Там на първия тур на изборите с 10 гласа разлика беше определен претендентът на локалната коалиция " Българска социалистическа партия за България " Христо Бардуков. Дни преди изборния ден той беше атакуван и пребит.

Изборните резултати в село Зидарово се оспорват от неговия конкурент и дълготраен кмет на селото, в този момент повдигнат от ГЕРБ Стойчо Петков.

В претекстовете към решението да бъде разгласен за нереален избора на кмет на село Зидарово, Бургаският административен съд показва, че жалбоподателят е оспорил протоколите на секционните комисии, а при ръчното броене на бюлетините, осъществено в правосъдно съвещание, са открити основни несъответствия с данните в протоколите. Освен това протоколът на една от секционните комисии е подписан с " изключително мнение " от всички членове на комисията, съобщи БНР.

" Ще апелирам пред Върховния административен съд решението ", съобщи спечелилият изборите претендент Христо Бардуков.

" Вярвам в българския съд ", сподели класиралият се на второ място претендент Стойчо Петков.

За побоя на Христо Бардуков бяха арестувани трима души, като от бургаската полиция показаха, че причина за нападението са неизяснени междуличностни връзки сред поръчителя и потърпевшия, а не избирателен напън.

До окончателното анулиране на изборите в селото може да се стигне едвам след приключването на 7-дневния период, в който решението на бургаските магистрати може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. При неговото потвърждаване, Централната изборна комисия ще би трябвало да насрочи дата за провеждането на нови избори в Зидарово, сподели ръководителят на Общинската изборна комисия (ОИК) в Бургас Виржиния Хайк.

Изборите за кмет завоюва Христо Бардуков, който получи 50,43 % поддръжка или 290 гласа. Той бе повдигнат от " Българска социалистическа партия за България ", а съперникът му Стойчо Петков от ГЕРБ получи с 10 гласа по-малко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР