Бургас. Семейство от вида ням лебед (Cignus olor|) бяха спасени

...
Бургас. Семейство от вида ням лебед (Cignus olor|) бяха спасени
Коментари Харесай

РИОСВ-Бургас и представители на Българско дружество за защита на птиците спасиха семейство лебеди

Бургас. Семейство от типа глух лебед (Cignus olor|) бяха избавени от специалисти на РИОСВ-Бургас и представители на Българско сдружение за отбрана на птиците. Сигналът е получен на „ зелен телефон “ на РИОСВ-Бургас на 14.08.2022 година за поява на шест лебеда на пътното платно сред Бургаско езеро и магазин за строителни материали от вида „ направи си самичък “, което е казус. Това оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас.

Такова събитие нормално се следи сред някогашните утайници на Нефтозавода в Комлушка равнина и предпазената територия „ Пода ”, където постоянно фамилии лебеди дружно с техните дребни, които към момента не могат да летят, пресичат пътното платно. Целта им е постигане на морската акватория, където безвредно да доотгледат новото потомство. Това ги излага на заплаха да бъдат прегазени от движещите се с висока скорост коли и е причина за пораждане на произшествия. Днес с помощта на толерантното отношение на водачите, семейство лебеди с четири млади лебеда, съумяха да доближат паркинга на магазина, където чиновници на магазина ги изолираха на безвредно място до идване на избавителен екип от специалисти на РИОСВ-Бургас, които взаимно с представители на Българско сдружение за отбрана на птиците, помогнаха на предпазените птици да доближат сполучливо морската акватория. Преди да бъдат освободени възрастните лебеди бяха опръстенени от Българско сдружение за отбрана на птиците, което ще помогне за разпознаването им при последващо сходно събитие. Съвместните старания на всички жители, РИОСВ-Бургас и неправителствена организация, доведоха до сполучливото превъзмогване на бариерата от урбанизирана среда (Южна промишлена зона-Бургас) за фамилията лебеди, които се развъждат в Бургаско езеро.

Немият лебед (Cygnus olor) един от трите типа лебеди у нас, който се среща релативно по-често. Видът и местообитанията му са предпазени от Закона за биологичното многообразие. Бургаските езера и крайбрежните влажни зони са едно от значимите места за типа, наред с други водоплаващи и водолюбиви птици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР