Бургас. Президентът Румен Радев участва в тържественото отбелязване на 114-годишнината

...
Бургас. Президентът Румен Радев участва в тържественото отбелязване на 114-годишнината
Коментари Харесай

114- тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание беше тържествено отбелязана в историческата местност Петрова нива

Бургас. Президентът Румен Радев взе участие в тържественото отбелязване на 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в историческата околност Петрова равнища, което се организира под негов патронаж. В храм-костница „ Света Петка “ беше отслужена заупокойна молитва в памет на починалите въстаници. Президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. Във възпоменателната гала участваха регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов и хиляди жители.
В словото си Румен Радев съобщи, че въодушевени от заветите на Ботев и Левски тракийци не са се поколебали да въстанат дружно със своите братя българи от Македония. Според него на историческата Петрова равнища, по-силно от където и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци- на тези юнаци, дръзнали без външна помощ да изправят глава в обезверена, само че почтена борба за правдивост. Президентът акцентира, че 1903- та година остава в нашата история като героична и кървава година и всички свеждаме глави с признателност и респект към „ българските спартанци “, които са поели пътя към своята крах и към безконечната популярност. По думите му на това „ тракийско Оборище “ сме длъжни да си напомним за дните на битка, за правото ни да живеем като един народ в общо, свободно и без значение Отечество. Румен Радев уточни, че наред със загатна за самоотвержените борби, е жив и споменът за преселението на тракийците, поели в търсене на избавление и заслон след зверското потушаване на въстанието, а в пепелищата са изгорели хиляди домове и ориси. Той прикани българските политици да не не помнят това трагично преселение и акцентира, че този драматичен епизод е урок за цената на свободата и потребността тя ревниво да се отстоява. Според президента сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним хилядите изоставени домове и парцели и да продължим да отстояваме правата си. Държавният глава благодари на всички горди наследници на тракийци, които пазят грижливо паметта за своите предци и я предават на идващите генерации. Той съобщи, че единствено народ, който помни своето минало, е подготвен за бъдещето.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР