Бургас. През 2020 г. при проучванията на цитаделата на средновековния

...
Бургас. През 2020 г. при проучванията на цитаделата на средновековния
Коментари Харесай

Още една ценна находка е открита при разкопките на средновковния град Русокастро край Бургас

Бургас. През 2020 година при изследванията на цитаделата на средновековния град Русокастро е открита извънредно скъпа находка. Това оповестиха от Регионалния исторически музей в Бургас . При намирането си тя е била в доста неприятно положение, което не е разрешило на археолозите да дадат изрично мнение за това каква тъкмо функционалност е изпълнявала. Било ясно единствено, че това е скъп предмет от медна сплав, с декорация от клетъчен гланц, който би трябвало дълго и настойчиво да се чисти и консервира.

С тази нелека задача се заема Силвия Борисова – реставратор на метал в Регионалния исторически музей – град Бургас. След близо половин годишна упорита работа тя съумява да почисти предмета и в същото време да го консервира по допустимо най-подходящия метод.

Постепенно, в процеса на работа, излиза наяве че това е част от коланна тока от бронз. Тя е дълга 35 мм. и необятна 34 мм. Плочката на токата е била украсена с цветни кубчета стъкло в синьо и зелено, инсталирани в особено построени касети. Три от тези стъклени кубчета са непокътнати по местата им. В центъра на плочката, във височина, е направена огромна елипсовидна касета, в която е вложена луксозна гема, направена евентуално от карнеол. Гемата е с дребни размери – дълга е 8 мм. и необятна 5 мм.

Върху гемата извънредно майсторски е резбовано изображение на птица, кацнала върху маслинова клонка. Птицата е с огромна глава, къса човка и изтънчено изобразени крила, пера и крайници. Може би това е изображение на гълъб.

Подобни находки са извънредно редки. Гемата е раннохристиянска, от към втората половина на Vв., от когато се датира и самата плочка от коланна тока. Такава находка не е позната от Южното Черноморие до този миг.

В средновековният град до момента са открити многочислени находки от злато, сребро, ахат, бронз. Оттук произлиза и единствената икона от слонова кост в света, открита при постоянни археологически разкопки. Находката от 2020 година за следващ път демонстрира, че в ранновизантийския и феодален град е живеело богато и многочислено градско население, което е можело да си разреши елитни артикули на лукса.

Разкопките на средновековния град Русокастро се извършват от Регионален исторически музей – гр. Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР