Бургас. Общински международен турнир по плуване За голямата награда на

...
Бургас. Общински международен турнир по плуване За голямата награда на
Коментари Харесай

Национални състезатели, класирани за Олимпиадата в Токио, ще се включат в плувния турнир За голямата награда на Бургас - от 28 до 30 май

Бургас. Общински интернационален шампионат по плуване " За огромната премия на град Бургас " - Гран При ще се организира от 28 до 30 май в плувен басейн „ Парк Арена ОЗК “. Това стана ясно по време на конференция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас. В шампионата ще се включат национални състезатели с квоти за олимпийските игри в Токио, медалисти от влиятелни шампионати и рекордьори в разнообразни дисциплини, които от през днешния ден са на лагер в Бургас, с цел да се приготвят за присъединяване си в надпреварата в модерния плувен комплекс. Наградният фонд на шампионата е 20 000 лева, обезпечени от Община Бургас. Днес състезателите се срещнаха с кмета на града Димитър Николов, който ги поздрави за изключителните резултати.

„ Чест и привилегия за Бургас е да бъде хазаин на Националния тим по плуване. През последните месеци бележим изключителни триумфи – имаме към този момент 5 квоти за олимпиадата в Токио. Това се дължи на гения и труда на нашите деца, само че и на професионализма на техните треньори. С гостуването им на бургаския шампионат „ Гран При “ се надяваме, колкото се може повече локални гении да се възпламенят от триумфите на националния тим и да стартират да вървят по техния път. Вратите на новия басейн са отворени както за тренировки, по този начин и за интернационалните шампионати. Хубаво е българите да бъдем със самочувствието, че притежаваме задоволително добра плувна инфраструктура. Разбира се, разчитаме на гения и усърдната работа на състезателите, тъй че България още веднъж да се окичи с медали в този извънредно хубав и известен спорт “, съобщи кметът.

На срещата участва и селекционерът на Българския народен тим по плуване Кристиян Минковски, който показа състезателите от тима, на които се разпореждат огромните очаквания.

„ Преди два дни те се върнаха от европейско състезание. Всички са извънредно сполучливи състезатели и многократни първенци на България. Дияна Петкова покри норматив А в дисциплината 200 метра съчетано плуване на европейското състезание и се класира на 9-то място, а Любомир Епитропов покри норматив А в дисциплината 200 метра бруст – те са сигурните ни участници на олимпийските игри в Токио. Тук е и Калоян Левтеров, който също е с затрупан норматив А в дисциплината 200 метра тил на предходното издание на Международния шампионат „ Купата на кмета “. Тук е и Габриела Георгиева – многократна шампионка на България, която през идващите дни по време на надпреварата ще се опита също да покрие норматив А. Йордан Янчев също ще се опита да покрие норматив А на надпреварата през идващите дни. Следва Йосиф Миладинов, за който всичко е казано - това е момче, на което разпореждаме доста очаквания за бъдещите надпревари. Искам пред всички да изкажа благодарността си към управлението на Община Бургас за прелестните обекти, които са основали, свързани с плувните спортове, и за цялата им помощ през последните години за развиване на плуването в България “, уточни Кристиян Минковски.

На място бе и Николай Вакареев, дълготраен треньор на националния тим, който посочи положителните резултати на състезателите и съобщи, че се надява скоро те да донесат най-големите достижения за България през последните 20 години.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР