Бунтовници и цивилни започнаха да напускат град Дума, последния бунтовнически

...
Бунтовници и цивилни започнаха да напускат град Дума, последния бунтовнически
Коментари Харесай

Бунтовници и цивилни започнаха да напускат град Дума

Бунтовници и цивилни започнаха да напущат град Дума, последния размирен бастион край сирийската столица Дамаск, съобщи ДПА, като се базира на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

Евакуираните от Дума включват бунтовници от Джаиш ал Ислам, контролираща до момента града, техните фамилии, както и техни пленници, които бунтовническата формация освободи.

Съгласно контрактувана с посредничеството на Русия договорка хиляди бунтовници ще изоставен безвредно града, намиращ се в анклава Източна Гута, и ще отидат в зона под контрола на опозицията в Северна Сирия. В подмяна хиляди хора, които са били в плен на групировката, ще бъдат пуснати. Сделката ще затегне хватката на държавното управление към Източна Гута.

Споразумението за евакуацията от Дума пристигна малко откакто бе обявено за хипотетично химическо нахлуване на силите на режима по града. Според филантропични организации жертвите на офанзивата са над 70, а съгласно сирийската съпротива са били убити над 100 души. 500 души са потърсили здравна помощ.

Дамаск и съдружникът му Русия отхвърлиха да са правили химическа офанзива. Но американският президент Доналд Тръмп я осъди и укори съветския президент Владимир Путин и Иран поради тяхната поддръжка за сирийския президент Башар Асад.

Днес Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще заседава по случая.

Също през днешния ден Тръмп се готви да се срещне с високопоставени американски военни представители за обсъждане на вариантите за реакция на хипотетичната химическа офанзива, съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп към този момент предизвести, че поради офанзивата ще бъде платена “висока цена”. Очаква се той да се съветва с новия си консултант по национална сигурност Джон Болтън, който през днешния ден встъпва в служба.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР