Бумът на пътуванията след пандемията и свързаните с него високи

...
Бумът на пътуванията след пандемията и свързаните с него високи
Коментари Харесай

Интересът към пътуванията остава висок и през 2024. Цените на билетите също

Бумът на пътуванията след пандемията и обвързваните с него високи цени на билетите не демонстрират признаци на закъснение и през идната година, макар икономическата неустановеност и намаляващите спестявания на семействата.

Макар че остава въпросът какъв брой дълго потребителите ще продължат да харчат толкоз за развлечения, самолетните компании, хотелите и анализаторите настояват, че пътуването е останало главен приоритет, а не нещо пожелателно, както през предишните години.

Според Международната асоциация за въздушен превоз, представена от Reuters, интернационалните пътувания са достигнали към 90% от равнищата преди пандемията през тази година. Възстановяването е водено от гости на Южна Европа от страни с по-хладен климат, макар внезапното повишаване на температурите, и включва голям брой американски туристи, идващи оттатък океана.

" След пандемията редица хора пренаредиха целите си и се концентрираха върху разточителството на пътуванията ", споделя Дан Маккон, старши сътрудник в консултантската компания за тактики L.E.K. Consulting.

Това предпочитание може даже да се ускори през идната година, настояват и от компанията за туристически технологии Amadeus, чието скорошно изследване сподели, че 47% от респондентите споделят, че интернационалните пътувания са високоприоритетна категория дискреционни разноски за 2023 и 2024 година, спрямо 42%, които са ги определили като такива през миналата година. Amadeus е направила извадка от консуматори от Англия, Франция, Съединените щати, Германия и Сингапур.

Тези трендове покачват тримесечните доходи на туристическите компании, като през последните седмици круизни оператори като Royal Caribbean регистрират рекордни резултати. Приходите на туристическите оператори Booking Holdings и Airbnb  пък са се нараснали надлежно с 27% и 18%. На този декор авиопревозвачът Delta и хотелският колос Marriott International предвиждат мощно търсене и в бъдеще.

Немският транспортьор Lufthansa регистрира, че резервациите за остатъка от годината понастоящем надвишават 90% от равнището преди пандемията, а летният сезон продължава до октомври. United Airlines уголемява обсега на тихоокеанските полети тази есен с нови полети до Манила, Хонконг, Тайпе и Токио, съобшава още осведомителната организация.

Като цяло търсенето на пътувания в международен мащаб се чака да нарасне с 22% на годишна база през 2023 година и с 6% през 2024 година, оповестяват от Moody's във вторник, а цените на билетите, които в някои случаи са се нараснали с двуцифрени проценти след пандемията, надали ще паднат.

" Всички дефинират цени по отношение на търсенето и това е главното икономическо уравнение ", декларира пред Reuters Йожеф Варади, основен изпълнителен шеф на нискотарифния транспортьор Wizz Air. " Намираме се в среда на високи индустриални разноски. Това оказва напън върху ценообразуването. "

Хейли Бърг, водещ икономист в онлайн туристическата организация Hopper, на собствен ред споделя, че не се чака пасажерите в Европа и Азия да усетят обилни ценови облекчения тази есен. Тя чака цените на самолетните билети по интернационалните направления на дълги дистанции да останат високи, до момента в който предлагането не надвиши равнищата отпреди пандемията, търсенето не се възстановява и цените на самолетните горива не намалеят още повече.

Международните входящи пътувания в Съединените щати през май са се нараснали с 26% на годишна база до 5,37 млн. гости, само че към момента са с към 20% по-малко от размера на посетителите преди пандемията, регистриран през май 2019 година, по данни на Националната работа за пътувания и туризъм на Съединени американски щати.

" Очаква се растежът да остане по-висок в интернационален проект, в сравнение с в Съединени американски щати и Канада, където следим завръщане към по-нормални сезонни модели ", разяснява финансовият шеф на Marriott Катлийн Оберг.

Някои авиогрупи като притежателя на British Airways IAG въпреки всичко декларират, че не е ясно дали търсенето може да бъде стабилно. Анализаторите настояват, че намаляващите спестявания на потребителите могат да доведат до спад в разноските, в случай че инфлацията не се намали.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР