Бум на заразените с хепатит А има в Раковски. Болни

...
Бум на заразените с хепатит А има в Раковски. Болни
Коментари Харесай

Раковски пред епидемия от хепатит А, заразени са много деца

Бум на инфектираните с хепатит А има в Раковски. Болни има в това число в няколко учебни заведения и детски градини. Първите регистрирани случаи на " заболяването на мръсните ръце " са от началото на септември. Всички са минали през инфекциозната клиника в Пловдив, споделят от здравната ревизия в града, съобщи бТВ. 35 случая регистрирани случая на инфектирани деца има единствено в учебно заведение " Христо Смирненски” в Раковски. Родителите на учениците са обезпокоени и заплашват, че ще спрат децата си от учебно заведение, в случай че не се вземат ограничения.

" Това е зараза, която се предава по фекално-орален е път и казусът е, че инкубационният интервал на болестта е много дълъг – 45 дни. Така човек е инфектиран две седмици, преди да пожълтее”, предизвестяват здравните инспектори.

В ромската махала на Раковски съвсем във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят по какъв начин да се пазят. Прекаралите хепатит А имат доживотен имунитет, превантивна мярка е слагането на ваксина.

" Ако затворим за няколко дни учебното заведение, това няма да помогне, тъй като инкубационният интервал за болестта е 45 дни. При по-дълго спиране ще провалим образователната година”, разяснява Йовко Патазов, зам.-директор на учебното заведение. Кметът на Раковски Павел Гуджеров подсети, че локалната власт има право да прекъсне образователния развой единствено за 3 дни. Той увери, че общината е взела всички ограничения, предписани от здравната ревизия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР