Бум на ухапани от змии в Северозапада отчитат медиците. В

...
Бум на ухапани от змии в Северозапада отчитат медиците. В
Коментари Харесай

Огнян Тодоров: При ухапване от змия невинаги трябва да се поставя антисерум

Бум на ухапани от змии в Северозапада регистрират медиците. В Монтана преди ден пепелянка ухапала доктор по време на разходка измежду природата. Той вдигнал висока температура, кракът му се подул, получил тресчица от отровата. Той е признат на лекуване в Хирургията в града, като там му е сложена ваксина. Десетина души към този момент са ухапаните в Монтана. Вестниците от района оповестяват за такива случаи и в Ломския край.

В изявление за предаването „ 12+3 “ Огнян Тодоров – шеф на Природонаучния музей в Пловдив, уточни, че в България има доста типове змии, като малко от тях са хапливи, а още по-малко са рискови и отровни.

" В България два типа змии могат да нанесат провали върху хората след захапване – усойницата и пепелянката. Усойницата се среща над 700 метра височина. Пепелянката се среща в по-ниските елементи. … Това разбиране, че когато човек бъде ухапан от змия незабавно би трябвало да отиде да му се сложи инжекция, антисерум, е мощно погрешна. Добре е да има лекарско наблюдаване, само че в актуалната медицина от ден на ден се отхвърля слагането на антисерум, когато не е нужен, тъй като може да провокира доста по-сериозни увреждания. В случай, че се получи алергична реакция към отровата е наложително потреблението на подобен серум “.

Тодоров предложи, в случай че се види змия, да не се закача: „ Те не са нападателни. Ако се почувстват застрашени, тогава те се пазят “.

Змиите са по-активни напролет и тогава би трябвало да се внимава, сподели още Огнян Тодоров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР