Бум на сватбите на непълнолетни отчита статистиката. По последни данни

...
Бум на сватбите на непълнолетни отчита статистиката. По последни данни
Коментари Харесай

Бум на непълнолетни пред олтара

Бум на сватбите на малолетни регистрира статистиката. По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2016 година под венчилото, преди да навършат 18 години, са минали 1242-ма българи. В съпоставяне с 2015 година броят на малолетните младоженци е повишен с 30%, написа "Монитор ".

Според Семейния кодекс малолетните могат да сключат цивилен брак, при изискване че са навършили 16 година и след позволение от районния съд. Съдът дава зелена светлина за брака, откакто изслуша двойката и родителите им, които би трябвало да дадат единодушие за сватба.

И до момента в който броят на искащите да минат под венчилото младежи пораства, мераклиите в пенсионна възраст, поискали да си кажат заветното „ Да “, понижават. През 2016 година 289 двойки пенсионери са решили да скрепят любовта си и на хартия.

„ Сред тези младоженци от третата възраст има доста хора, които през 80-те години са се развели официално, с цел да запазят жилищата си, защото тогава едно семейство имаше право единствено на един апартамент “, изясни Маргарита Цветкова от Столичен дом за радостни обреди.

Сега, навършили пенсионна възраст, тези двойки се женят още веднъж, с цел да могат след гибелта на половинката си да получат вдовишки добавки.

След няколко годишен растеж на сватбите в последните години от Национален статистически институт регистрират, че през 2016 година ползата към гражданския брак понижава.

През 2016 година 26 803 двойки са решили да узаконят любовта си, което е с 917 по-малко по отношение на миналата година. Най-много мераклии да застанат пред олтара е имало в София, където над 5400 двойки са си споделили заветното „ Да “. На второ място се подреждат пловдивчани с 2801 сватби, следвани от варненци с близо 2000 цивилен брака. Последни в класацията са жителите на община Кюстендил, в която през 2016 година публично семейство са станали едвам 289 двойки.

Данни на Национален статистически институт демонстрират растеж на разводите през 2016 година 10603 двойки са решили да разтрогнат брака си, като най-многобройни са били разводите в столицата - 2404, следвани от Пловдив – 996, и Варна - 807.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР