Булгартрансгаз ЕАД обявява обществена поръчка за предпроектно проучване за газов

...
Булгартрансгаз ЕАД обявява обществена поръчка за предпроектно проучване за газов
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз” обяви търг за предпроектно проучване за газов хъб „Балкан”

„ Булгартрансгаз ” ЕАД афишира социална поръчка за предпроектно изследване за газов хъб „ Балкан ”. Обявлението за търга към този момент е изпратено до регистъра в Агенцията по публични поръчки (АОП), оповестиха пресцентъра на енергийното сдружението.

Проектът за Газов хъб „ Балкан ” е избран от Европейската комисия за план от „ общ интерес ”, с включването му във втория лист с планове от „ общ интерес ”, оповестен на 18 ноември 2015 година

Концепцията на българското държавно управление е за създаване на газов разпределителен център на територията на страната. Проектът е учреден на концепцията обилни количества природен газ от разнообразни източници да постъпват в действителна физическа точка в региона на Варна за по-нататъшен транспорт. В тази точка ще бъде проведена и търговия с газ, където всеки пазарен участник да търгува на пазарни правила.

Предпроектното изследване обгръща шест посоки за изследване, като подробните условия и обсег на дилемите към бъдещия реализатор, са заложени в границите на техническата спецификация, част от документите по оповестената публичната поръчка:
• Търговски раздел – ще проучва целевите пазари и ще прегледа сюжетите за търсене и предложение на естествен газ;
• Технически раздел – ще изследва в детайли главните механически аспекти на плана. Подробният разбор ще обезпечи прелиминарен план и оценка на разноските, както и предварителна екологична и обществена оценка. Във връзка с ранната фаза на развиване в която се намира плана за Газов хъб „ Балкан “ и в следствие от непрекъснатата дейна работа по разбор, оценка и прецизиране на евентуалните благоприятни условия и най-оптималните механически характерности, все още планът планува да се проучат в детайли минимум три инфраструктурни разновидността за маршрут: северен и южен вид, с разнообразни варианти за спомагателен потенциал на вход (15.75 млрд.м3/г или 31.5 млрд.м3/г) и западен маршрут с очакван спомагателен потенциал от 15.75 млрд.м3/г. (предвидените за изследване направления са съгласувани с европейската институция, предоставила съ-финансиране за реализирането на предпроектното изследване – Изпълнителна организация нововъведения и мрежи – INEA);
• Бизнес модел – разделът ще изследва подобаващите бизнес модели, ще оцени другите модели на публично-частно партньорство и структурирането на собствеността, като оцени плановите доходи (обем, тарифи) и разноски (CAPEX, OPEX). Този раздел ще планува рекомендации във връзка с функциите и отговорностите на „ Булгартрансгаз “ ЕАД и евентуалните сътрудници по плана, за обезпечаване на най-ефективна и рентабилна структура;
• Овладяване на риска – раздел, който ще оцени и ще даде рекомендации във връзка с комерсиалните, регулаторните, техническите, инженеринговите, обществените и планови рискове;
• Раздел, обвързван с финансовата конструкция – ще даде рекомендации и ще очертае жизнеспособната финансова конструкция за газов хъб „ Балкан ”, като вземе поради бизнес модела и модела на собствеността, както и ограниченията за понижаване на рисковете. Този раздел ще направи рекомендации за най-ефективната във връзка с разноските конструкция, включително налични обществени финансови принадлежности на ЕС;
• Раздел за ръководство на плана – ще обезпечи подробна пътна карта по осъществяване на плана, включваща всички бъдещи планови етапи до датата на пуск в комерсиална употреба.

Резултатите от предпроектното изследване ще разрешат „ Булгартрансгаз “ ЕАД да вземе дефинитивно капиталово решение за реализирането на плана. След което ще се формулират последващите етапи за реализацията му до датата на комерсиална употреба и да създаде подробна финансова конструкция, която да разиска с Международни финансови институции и с вложители от частния бранш. От техническа позиция, резултатите от предпроектното изследване ще разрешат определянето на окончателните параметри на плана (като дължина, диаметър, налягане и належащо наземно съоръжение и т.н.) и ще служат като основа за следващи действия, свързани с планиране и строителство.

Обществената поръчка се организира при следните периоди и условия:
• Дата на изпращане на съобщение и решение за публичната поръчка до Регистъра на публичните поръчки към Агенцията по публични поръчки: 27.09.2017г.
• Краен период за приемане на предложения: 01.11.2017г.
• Срокът за осъществяване на поръчката е до 170 календарни дни от подписването на контракта.
• Прогнозната стойност на поръчката е в размер на: 1 800 000 евро без Данък добавена стойност.

Дейностите по осъществяване на предпроектното изследване се извършват с финансовата поддръжка на стратегия Механизъм за свързване на Европа (CEF), по силата на подписано грантово съглашение № INEA/CEF/ENER/M2016/1290649 за осъществяването на Действие № 6.25.4-0015-BG-S-M-16: „ Предпроектно изследване за газов хъб „ Балкан “, част от план от „ общ интерес “ (ПОИ) 6.25.4.

Възложителят “Булгартрансгаз “ ЕАД ще даде безграничен, цялостен, безвъзмезден и директен достъп посредством електронни средства до документите за публичната поръчка от датата на издание на обявлението в „Официален вестник“ на Европейския съюз на съображение чл.32, ал.1, т.1 от Закона за публични поръчки (ЗОП). Решението и обявлението за публичната поръчка ще бъдат оповестени в профила на купувача на възложителя в деня на публикуването им в Регистъра на публичните поръчки към Агенцията по публични поръчки на осн. чл.24, ал.1, т.1 от Правилника за използване на Закон за обществените поръчки.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР