„Булгаргаз“ ще разгледа днес оферти за купуване на втечнен газ

...
„Булгаргаз“ ще разгледа днес оферти за купуване на втечнен газ
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ разглежда оферти за 550 млн. куб. м синьо гориво

„ Булгаргаз “ ще прегледа през днешния ден предложения за пазаруване на полутечен газ за общо 550 млн. кубични метра синьо гориво. Това заяви ръководителят на съвета на шефовете на държавния монополист Иван Топчийски.

„ Добрата вест е, че за последното тримесечие количества на газ има, не толкоз положителната вест е, че сега показателите се движат към момента нагоре и ще бъде безценен този газ “,каза Топчийски пред бТВ.

По думите му доста евентуално е през септември да има нова по-висока цена на синьото горива след шоковото нарастване с 60% за а вгуст.

Топчийски уточни, че към момента е дейна и офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати. Той посочи, че България е получила няколко предложения за доставка на природен газ, които не изискват страната да търси слот за разтоварването му, като това е подсигурено от търговеца. Има и оферта за директна доставка.

Така служебното държавно управление няма да има ангажимент да търси терминал за разтоварване на природния газ, стана ясно от обясненията на Топчийски.

Без съветски предложения за покупката на газ

Осигуряването на
слот за разтоварване и превръщане на втечнения газ беше посочено като проблем от кабинета на Гълъб Донев, тъй като околните до България терминали са резервирани за месеци напред. В опит да реши казуса държавният газов доставчикобяви търг за доставки на полутечен газ.Всички получени предложения ще бъдат прегледани през днешния ден, сподели Топчийски.

По думите му измежду участниците в търга няма съветски компании. Основно снабдители от района са взели участие в търга, измежду тях има български и румънски търговци.

Има и предложения с отстъпки от 5 до 30 евро, само че занапред ще се вземе решение коя от всички да бъде определена, сподели Топчийски.

Той посочи, че офертата на американската компания за 7 танкера с полутечен газ, която беше контрактувана от държавното управление на Кирил Петков, към момента е измежду обсъжданите. Те са с отстъпка от 30 $ на цената и са без обезпечени
слотове.

Синьото гориво ще нарастне

Пазарните трендове са за повишаване на природния газ и в случай че това продължи, през септември цената ще е по-висока, предвижда Топчийски. Той уточни, че идващият месец цената на синьото гориво ще е към 315 лева./MWh , което с е близо 6% повече по отношение на август. Предложената цена за октомври е 269.29 лева./MWh.

Газохранилището в Чирен е запълнено на 55%

Към момента газохранилище в Чирен е запълнено 55%, заяви Топчийски.

По думите му не следва да има проблеми до края на октомври да бъде запълнено. Към момента насочването на количества газ към него върви по проект, твърди шефът на директорския ръб на „ Газпром “.

Според информация на основаната в Брюксел организация " Газова инфраструктура Европа " (Gas Infrastructure Europe), която следи положението на газовите складове в Европейски Съюз, България изостава доста от останалите европейски страни в запълване на газовото си вместилище с най-малко 80% преди края на октомври, заяви Dnevnik.bg.

Според данни, оповестени в четвъртък, единственото газово вместилище у нас е запълнено 56.35%, което е най-ниската стойност в Европейски Съюз след тази в Латвия, чиито ресурси са 55.29%. В Унгария обезпечените досега газови запаси са 58.6%.

Заемът от 800 млн. лева е за запълване на Чирен

Иван Топчийски сподели, че „ Булгаргаз “ има положителни финансови резултати. Отпуснатият от страната заем от 800 млн. лева е нужен на сдружението, с цел да купи газ, с който да изпълни газохранилището в Чирен, изясни той.

Кредитът ще бъде върнат след продажбата на съхранените в Чирен количества. В момента там има природен газ на стойност към 400 млн. лв., който би трябвало да бъде продаден през зимния сезон, изясни Топчийски.

Той уточни, че чака от 1 октомври интерконекторът с Гърция да проработи и да тръгнат доставките на азерски газ.

В края на годината България най-вероятно ще потърси правата си в трибунал за спрените доставки от " Газпром " , като ще изиска да ѝ бъдат възобновени парите, дадени на медиатори при намирането на различни количества газ, сподели Топчийски.

" Булгаргаз " е платил всичките си отговорности към Националната организация за приходите (НАП), уточни той. Това беше една от главните аргументи, посочени приосвобождаването на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов от служебното държавно управление.

Рокадите в „ Булгаргаз “

Иван Топчийски удостовери, че досегашният шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов ще бъде освободени на негово място е назначена Деница Златева.

Той обаче остава отпред на Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “, с цел да има последователност.

„ Мотивите не мога да ги разясня, принципалът има правото да прави промени. Според мен се търси спомагателен експертен капацитет “ – по този начин Топчийскикоментира промяната на четирима от петчленния управителен ръб.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР