Булгаргаз“ подписа споразумение за срок от 13 години, чрез което

...
Булгаргаз“ подписа споразумение за срок от 13 години, чрез което
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ подписа споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ

„ Булгаргаз “ подписа съглашение за период от 13 години, посредством което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „ Боташ “.

Документът бе подписан в Министерския съвет в наличието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.



Енергийният министър Росен Христов дефинира момента като „ исторически “:

„ Благодарение на това съглашение ние осигуряваме опция да закупуваме газ от всички вероятни международни производители и да го разтоварваме в турска страна, където на нас логистично ни е най-удобно. Както знаете, през миналата година имахме съществени проблеми с доставките на полутечен природен газ поради дефицита на инфраструктура и претоварването на терминала „ Ревитуса “ в Гърция. Сега взаимно с сътрудниците от Турция решаваме този проблем, като желая да подчертая, че това решение е освен от национално и районно значение, а и от европейско “, съобщи той.

Пожелавам 2023 година да бъде плодотворна за двустранните връзки в енергетиката, сподели на собствен ред турският му сътрудник Фатих Дьонмез.

„ През предишния месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а пък ние се срещнахме с моя сътрудник и обсъдихме значими въпроси за съдействието си. Още преди да е минал този месец, те се трансформират в съответни стъпки. Днес подписахме един протокол, който ще развие съдействието във връзка с природния газ сред двете страни и ще ускори нашите връзки. Освен това протоколът е значим за повишение сигурността на доставките в балканския район “, уточни той.

За периода на съглашението се чака да бъдат трансферирани милиард и половина кубични метра газ през Турция към България, сподели още Дьонмез.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР