БулфотоМакар и да плаща една от най-ниските цени за природен

...
БулфотоМакар и да плаща една от най-ниските цени за природен
Коментари Харесай

Вучич изненадващо скочи на Русия заради високите цени за газ: Няма кой да плати такава цена

Булфото

Макар и да заплаща една от най-ниските цени за природен газ от Русия цената отново е висока за Сърбия.

Президентът Вучич изненадващо скочи против настояването на Русия.

Москва е предложила формула за пресмятане на цената на газа, съгласно която 1000 куб. м ще костват 790 $ от новата година, а това не устройва Белград. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич за TV Prva, оповестява РИА Новости, цитира нюз.бг.

Съгласно в този момент настоящия контракт Сърбия получава съветски газ на цена от 270 $ за 1000 куб. м, а договорът изтича в края на годината.

" Беше ни препоръчано цената на газа да бъде 70% от цената на газовата борса и 30% въз основата на петролната стойност. Тогава цената ще бъде 790 $ за 1000 куб.м. Кой ще заплати това? ", изрази неразбиране Вучич и добави, че по тази причина срещата му с съветския му сътрудник Владимир Путин на 25 ноември е толкоз значима.

По негови думи Белград упорства за цена, основана на петролната формула от 70% и 30% на борсовата цена.

" Тогава цената за нас ще бъде 510 $. Но ние не можем да платим и това ", обясни сръбският водач.

По негови думие в хранилищата има 268 млн. куб. м. синьо гориво. Дневното ползване обаче се усилва от 6,5 до 8 млн. куб. м на ден, а това внезапно понижава запасите.

Към момента Русия е съвсем единственият снабдител на природен газ за Сърбия. През последните години западната ни съседка е получила над 2 милиарда куб. метра синьо гориво директно през Украйна и Унгария.

На 1 януари се състоя официалното стартиране на съветски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода " Турски поток ". На първия стадий по газопровода ще се транспортират към 4 милиарда куб. м газ годишно, което изцяло ще покрие потребностите на Сърбия от синьо гориво. Проектът планува годишен размер от до 12,4 милиарда куб. м газ за Сърбия и страните от Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР