Буквално преди часове се завръщам от голямото си научно пътуване

...
Буквално преди часове се завръщам от голямото си научно пътуване
Коментари Харесай

Важна археологическа находка в Мала Азия: Открита е неизвестна римска мозайка от II-III век

Буквално преди часове се завръщам от огромното си научно пътешестване в сърцето на Мала Азия – историческата област Кападокия. Там изпълних всички набелязани задания и преди всичко – търсенето на аналогии на неповторимия скален град Перперикон в Източните Родопи при грандиозните каменни творения в Кападокия. И фактически, при проучванията си получих отговор на доста въпроси към предназначението на редица детайли на Перперикон, най-много в доста сходните му скални градове Учхисар и Ортахисар.

Става дума за каменните преси за правене на вино (т. нар. шарапани), комплицираното отводняване с цяла мрежа от издялани в скалата канали, оформянето на стаи, зали и коридори в плътния масив и т. н.



Откривам красивата римска мозайка в Аспендос



Втори откъс от мозайката на същия под

След приключването на изследванията в Кападокия имах време да прегледам няколко превъзходни антични градове по егейското крайбрежие на Мала Азия. Тогава посетих античните Перге, Аспендос и Аталея (днешна Анталия). Тяхното изследване е на друго равнище – до момента в който Перге е чудесно разкриван от екип на Истанбулския университет, Аталея е много унищожена от актуалния град, а Аспендос съвсем не е проучван археологически. Там само е изцяло проучен и оголен отдадения на император Марк Аврелий римски спектакъл, който е и превъзходно реставриран.



Скалният град Ортахисар в Кападокия

И точно в Аспендос се случи нещо ненадейно. С часове обикалях потъналите в гъста растителност изоставени руини, когато под краката ми проблеснаха някакви ярки цветове. Наведох се и изтръгнах снопчетата трева, които закриваха неразбираемата рисунка. Избърсах  с ръка падналата пръст и след секунди пред мен се появи хубав украсителен орнамент от римска подова мозайка. Встрани тя навлизаше под пълен пласт глина. Явно траялите с дни проливни дъждове край Анталия бяха отмили почвата и се бе посочил прелестния под на представителна постройка от римския интервал през II-III в. Сред храсталаците се виждаха остатъци от зидовете на самата сграда – евентуално дом на богат жител на Аспендос.

Няколко минути по-късно бях при защитата и им разказвах за находката. Получих тяхната признателност и се надявам турските колеги-археолози да прибавят още един щрих към забележителната история на античния Аспендос.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР