Буксуващата вече от години обща българо-македонска историческа комисия ще заседава

...
Буксуващата вече от години обща българо-македонска историческа комисия ще заседава
Коментари Харесай

Нов тест за готовността на македонците да решат проблемите с България

Буксуващата към този момент от години обща българо-македонска историческа комисия ще заседава още веднъж тази седмица малко преди втория тур на локалните избори в Северна Македония.

Досега комисията не е постигнала предстоящите резултати, а идното съвещание ще е тест дали македонците са подготвени да изпълнят българските условия за изчистване на противоречивите исторически въпроси до края на годината. Македонските управляващи се надяват през декември да се стигне до пробив и България да утвърди преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз, само че към този момент не дават сигнали, че са подготвени на действителни стъпки за нормализиране на нещата.

Заседанието на комисията ще се организира онлайн, заяви МИА.

На предходното 14-то съвещание, извършено на 10 и 11 юни, македонският екип в Комисията оцени, че са провели най-трудните диалози до момента, заяви македонската медия, представена от " Фокус ".

Подобни обаче бяха

Тогава се обсъждаха учебниците по история и хармонизирането на рекомендациите за тяхното рационализиране.

" Македонската страна направи оферти въз основа на актуалните разбирания за историческото обучение, подкрепени от Съвета на Европа и ЮНЕСКО, които зачитат разнообразни възгледи и тълкования на предишното и които се оказаха използвани при превъзмогването на разногласия, произлизащи от разнообразни тълкования на предишното. От българска страна тези оферти бяха отхвърлени като неприемливи и неприложими ", оповестиха от преговорния екип на Северна Македония.

" За страдание е явно, че на членовете на Комисията от Република България липсва воля за реализиране на решение, посредством което историческото обучение няма да бъде основа за политическа инструментализация, постоянно прикрито зад фразата „ историческа истина “. Очевидно е също, че българската страна вижда този развой като опция да наложи своя взор върху предишното в друга страна и просветителна система ", настояват македонските представители в екипа.

От българска страна обаче тези изказвания не се одобряват. Българският екип сподели през юни, че македонците отхвърлят да се промени каквото и да било, а към този момент отхвърлят и разговор по историческите тематики.

Отношенията сред двете страни са част от предизборните акции и в двете страни, като дебатът се изостря от ден на ден, и ще е същинско предизвикателство историците да намерят някакво работещо решение.

Сега България упорства за подписването на, само че македонците дават спорни сигнали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР