Букет рози, специална вечеря и кутия шоколадови бонбони - това

...
Букет рози, специална вечеря и кутия шоколадови бонбони - това
Коментари Харесай

Когато романтиката срещне инфлацията, Свети Валентин става рекордно скъп

Букет рози, специфична вечеря и кутия шоколадови бонбони - това включва класиката по учебник за отбелязването на днешния Свети Валентин.

Тази година обаче, празникът може да излезе много солено на влюбените поради галактически високите цени на какаото и захарта, отбелязва CNBC.

Миналата седмица цените на главната суровина за шоколад – какаото, се повишиха до рекордно високи стойности, защото влошените климатични условия и заболяванията попречиха на реколтата в Гана и Кот д'Ивоар, където се създават 60% от международното произвеждане.

" Това докара до понижаване на производството и сътвори дефицит на доставки на какао на пазара ", разяснява Сергей Четвъртаков, основен анализатор за пазарите на какао и захар в S&P Global. По думите му, това е третата поредна година на дефицит на какао и няма изгледи това да се усъвършенства в близко бъдеще.

Фючърсите върху какаото набъбнаха с близо 40% от началото на годината и доближиха исторически най-много от 5874 $ за метричен звук. " Всичко това се дължи главно Ел Ниньо, който сега е в силата си ", споделя Дейвид Бранч, старши вицепрезидент в Wells Fargo Agri-Food Institute.

Последиците от явлението се отразяват и на захарните култури. Метеорологичният феномен докара до по-сухо време в Югоизточна Азия, Индия и някои елементи на Африка, което провокира растеж на цените на първични материали като захар и какао предходната година.

Все по-скъпи сладкиши

" Цените на шоколада ще стават по-високи ", твърди Бранч.

Цените са се повишили с 11% предходната година, съгласно базата данни на NielsenIQ до 27 януари. " Цените на шоколада са най-високите, които сме виждали от години ", разяснява представител на компанията.

Въпреки това, специалистите не чакат този скок да спре феновете на какаовото прелъщение.

Националната асоциация на производителите на сладкарски произведения съобщи пред CNBC, че 92% от интервюираните американци възнамеряват да споделят с обичания си човек шоколад и бонбони за Свети Валентин.

" Шоколадовите бонбони са доста особено лакомство и наложително изискване за доста хора на този ден ", счита Четвъртаков. Той означи, че макар по-високите цени, пазарът на шоколад е постоянен в Европа и Северна Америка, до момента в който в Азия се следи спад на търсенето.

Шоколадът и какаото исторически се свързват с любовта и плодородието още от цивилизациите на маите и ацтеките, които вкарват стоките в Западна Европа посредством испанските завоеватели.

В днешни времена шоколадът и Свети Валентин са съвсем синоними, въпреки критиците да настояват, че тази връзка е затвърдена най-вече от маркетингови трикове.

Но в изискванията на упорита инфлация в международен мащаб сладките изкушения са един от по-достъпните разновидности за празника.

" Като че ли е по-достъпно от това да излезеш на вечеря или да купиш огромни дарове. Обикновено се подаряват картичка и шоколадови бонбони. Все отново, е по-добре от нищо ", счита Ким, 28-годишна жителка на  Сингапур.

Но даже отвън годишния сезон на любовта, търсенето на шоколад остава относително устойчиво по време на стопански спад, съгласно базата данни за цените на питателните артикули Mintec. " Това може да е обвързвано с човешката податливост да се търсят " дребни удоволствия " в несигурни времена, а шоколадът е прочут като натурален подобрител на настроението ", твърди компанията.

Вечерята не е това, което беше

Шоколадовите бонбони не са единствените, които ще утежнят портфейла на влюбените тази година.

Това е и сезонът, в който търсенето на омари и говеждо месо нормално се усилва, защото потребителите вечерят на открито за празника.

Индексът на Mintec за храната за Свети Валентин, който наблюдава цените на нормалните съществени артикули за празника като шоколад, омар, говеждо и картофи, нараства с 13,8% през януари на годишна база.

Скокът се дължи главно на повишаването на омарите, се показва в отчета, в който се отбелязва, че междинните цени през януари са с 40% по-високи от миналогодишните вследствие на дефицита на продукция в основни региони като Мейн и Канада. Очаква се цените на омарите да останат високи през целия февруари заради по-ниските доставки от Канада и Съединени американски щати.

Тази година Ким и сътрудникът ѝ, с който са дружно от шест години, са избрали семпла и уютна вечеря за Свети Валентин – смяна в курса спрямо по-изискания жанр в менюто от началото на връзката им.

" Когато за първи път започнах да се срещам с този човек, избирахме да вечеряме в скъпи заведения за хранене и заведения. Но в този момент ми се коства, че просто няма смисъл да харчим толкоз пари ", добавя Ким.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР