Буферният център от фургонен тип в Елхово отново отвори врати.

...
Буферният център от фургонен тип в Елхово отново отвори врати.
Коментари Харесай

В буферния център в Елхово са настанени 35 украински бежанци


Буферният център от фургонен вид в Елхово още веднъж отвори порти. От нощес там са настанени краткотрайно 35 украински бежанци, пристигнали в страната ни преди дни, съобщи областният шеф на Ямбол Георги Чалъков след съвещание на Областния спешен щаб, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му се чака броят на настанените във краткотрайния център в Елхово да се усилва, защото всички пристигнали украински жители към този момент ще бъдат насочвани първо там. После ще бъдат разпределяни към държавните бази в страната, сподели Чалъков.

Към момента са настанени най-вече дами и деца, има и четирима възрастни мъже. Ще бъде обезпечено здравно обслужване, защото някои от хората са с хронични болести. При настаняването е обезпечена храна от общинския обществен патронаж в Елхово. Създава се организация за обезпечаване на изхранването им и през идващите дни.

Условията в центъра дават отговор за краткотрайно престояване. Фургоните са оборудвани с кревати, имат отопление, санитарни пространства с вода и канализация, безапелационен беше Чалъков по отношение на публикуваната по-рано през днешния ден от Българския хелзинкски комитет позиция, че липсват обикновени битови условия.

„ Това е център за краткотрайно, не за непрекъснато настаняване. Не знам, кой от Българския хелзинкски комитет е ходил в центъра, само че това, което се приказва, безусловно не дава отговор на истината. Временният център е оборудван с пространства за заслон, наблягам за заслон “, разяснява регионалният шеф.

На мястото към този момент са доброволците от Българския Червен кръст. Въпреки, че центърът е построен от затворен вид, по никакъв метод придвижването на украинските бежанци няма да бъде ограничавано. Ще имат опция да излизат, да вървят до магазини, до аптеки, където им е належащо, сподели още Чалъков.

В края на май т. година в центъра бяха настанени краткотрайно над 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието. Те останаха там 72 часа, до момента в който бъдат превозени към държавните бази за настаняване.

Центърът в региона на „ Гранична полиция “ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с потенциал за 1768 души. Той беше построен през 2019 година за настаняване на незаконни мигранти, влезнали нелегално у нас през българско-турската граница.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР