Будапеща. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова прие

...
Будапеща. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова прие
Коментари Харесай

България пое председателството на Дунавската стратегия на ЕС за една година

Будапеща. Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова одобри публично председателството на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район за една година. Това стана по време на шестия Годишен конгрес на Дунавската тактика, който се организира на 18 и 19 октомври в унгарската столица Будапеща, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Мотото на тазгодишния конгрес е „ За сигурен, обвързван и проспериращ Дунавски район “ и в границите на събитието бяха дискутирани тематики, свързани с енергийната сигурност, развиването на районната инфраструктура и подобряването на свързаността на района.
„ България поема голямото предизвикателство, само че и отговорността, да управлява редом две Председателства от основно значение за Европейския съюз, съобщи зам.-министър Николова, визирайки и идното председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година Тя акцентира, че това прави националната задача още по-сложна, само че означи, че България има неповторим късмет както да управлява Европейския дневен ред, по този начин и да обогати познанията си, да показа практики и опит при създаването на политики, отчитайки и националните цели за стопански напредък, основаване на работни места, понижаване на районните разлики и усилване на териториалното доближаване. „ Дунавската макрорегионална тактика е един от тези неповторими подходи, предоставящи благоприятни условия за съдействие и създаване на мрежи сред страните членки в района на река Дунав. Стратегията вкарва и споделя като главен принцип " Европа без граници " - в това обединяване имаме страни от Европейски Съюз, имаме такива, които са на стадий предприсъединителен развой, имаме и страни отвън Европейски Съюз “, сподели тя.
Дунавската тактика е утвърдена през 2011 година Тя обгръща 14 страни и над 100 милиона души, което е една пета от популацията на Европейски Съюз. Девет от страните са членки на Европейския съюз – Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, България и Румъния, а останалите пет – Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна, се намират в Дунавския басейн. Стратегията залага на районния метод – поощряване на взаимната работа сред необятен кръг от заинтригувани страни за справяне с общите провокации, само че без да се основават нови институции.
В световен проект осъществяването на Дунавската тактика би трябвало да трансформира района в привлекателно място за живеене, което предлага положителни благоприятни условия за работа, чиста природа и богат културен живот. Фокусът е в съдействието и оползотворяването на общите благоприятни условия като да вземем за пример доизграждане на транспортни връзки, понижаване на замърсяването и заплахата от наводнения, ограничение на зависимостта от доставчиците на сила, справяне с демографските промени и други
Дунавската тактиката се основава на четири целта, наречени стълбове – съгласуваност, околна среда, създаване на разцвет и резистентност на района. Те от своя страна съдържат 11 области на съдействие: „ Мобилност и интермодалност “, „ Устойчива сила “, „ Култура и туризъм “ в границите на първия дирек, „ Качество на водите “, „ Управление на опасности “, „ Биоразнообразие, ландшафти “, „ Качество на въздуха и почвите “ във втория дирек, „ Общество на знанието “, „ Хора и умения “ и „ Конкурентоспособност “ в третия и „ Институционален потенциал и съдействие “ и „ Сигурност “ в четвъртия. Всяка от областите има по две държави-координатори. България си партнира в предпочитаната област 3 „ Култура и туризъм “ с Румъния и по предпочитана област 11 „ Сигурност “ с Германия.
Целта на Стратегията е да се развие големият стопански капацитет на река Дунав, втората по дължина река в Европа (2850 км), която свързва страните от Централна Европа с Черноморския район, Южен Кавказ и Централна Азия.
Една от съответните ѝ задания е възстановяване на навигацията и корабоплаването, като се отстранен пречките пред плавателността на реката и се усилят транспортираните артикули с 20 % до 2020 година, съпоставено с равнищата от 2010 година Важен аспект в съдействие сред дунавските страни е и опазването на биоразнообразието и околната среда. Долното течение на Дунав да вземем за пример е най-слабо развитата икономическа зона, само че биоразнообразието в него е съхранено в най-голяма степен, до момента в който в Горен Дунав са изгубени 80% от разнообразието на типове и местообитания поради свръх индустриализация.
Проблемът с ръководство на риска от наводненията също не познава граници и би трябвало да се взема решение с общи старания. Важна е и конкурентоспособността на района, която може да се усъвършенства посредством взаимни дейности за подкрепяне на дребните и междинните предприятия, основаването на клъстери, стимулиране на нововъведенията и изследователската активност.
Дунавският район е една от най-перспективните туристически дестинации в Европа, защото на територията му има неповторими естествени дадености, които могат да притеглят туристи от целия свят – това са да вземем за пример Трансгранични влажни зони, измежду които езерата Кълъраш – Сребърна, Сухая – Комплекс беленски острови, Бистрец – Остров Ибиша. На територията на дребна България има 9 обекта, включени в листата на ЮНЕСКО за запазване на международното културно завещание: 2 естествени и 7 архитектурни. Голяма вероятност има основаване на общи туристически артикули, общи културни коридори, културни направления, запознаване с локални занаяти и производства.
Със Стратегията се цели тясно съдействие сред страните, тъй че оптимално да се употребяват всички налични средства за финансиране от Европейски Съюз. Дейностите намират поддръжка от разнообразни финансови принадлежности на Европейски Съюз: Европейските структурни и обществени фондове, Европейско териториално съдействие, Хоризонт 2020, Програмата за конкурентоспособност на предприятията и МСП, Програмата за обучение, юноша и спорт, Програмата за просвета и аудиовизуалния бранш, механизмът за Свързана Европа и други. От приемането на Стратегията през 2011 година националният координатор на България е представител на политическия кабинет на министъра на районното развиване и благоустройството на равнище заместник-министър, за да се подсигурява политическата ангажираност, нужна за сполучлива съгласуваност и прогрес по нея.
Председателството на България на Дунавската тактика ще обхване една година – от октомври т.г. В рамките му са планувани работни формати, които ще бъдат проведени в първото шестмесечие на 2018 година Водещите събития са Годишният конгрес и срещата на министрите през октомври 2018 година Ключов фактор за справяне с екологичните, социално-икономическите и демографските провокации е и районният туризъм, по тази причина развиването му като генератор на стопански напредък ще е във фокуса на Седмия годишен конгрес на Дунавската тактика, който ще се организира на 18 и 19 октомври 2018 година в София. Очаква се на него необятно да се дискутират опциите за привличане на обществени и частни вложения в туризма, както и потреблението на финансови принадлежности.
Повече информация за Стратегията може да намерите тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР