Будапеща иска от Киев да се въздържа от прилагането на

...
Будапеща иска от Киев да се въздържа от прилагането на
Коментари Харесай

Унгария ще настоява Киев да разреши обучение на роден език за малцинствата

Будапеща желае от Киев да се въздържа от използването на закона за образованието, до момента в който не го съгласува с унгарското малцинство в Закарпатието. Това декларира министърът на външните работи на Унгария Петер Сийярто, съобщи БГНЕС.

Будапеща към този момент прибягна до блокиране на съвещание на комисията Украйна – НАТО на ниво министри на защитата, което трябваше да се организира на 14 и 15 февруари. „ Унгария няма да се отхвърля от своята позиция за украинския закон за образованието без да получи юридически гаранции “, споделя Сийярто, който е представен в уеб страницата на унгарското държавно управление.

Министърът отбелязва, че като е решила да си сътрудничи със Запада, се е задължила да съблюдава правата на малцинствата. „ Ако Украйна се отнася съществено към по-тесни връзки с НАТО и Европейския съюз, то тя би трябвало да оправдае упованията им “, акцентира Сийярто.

На собствен ред от НАТО приканиха Украйна да изучи деликатно рекомендациите на Венецианската комисия по случая, защото те са начертали пътя към решение на проблемите сред Украйна и Унгария “, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Преди дни ръководителят на Народното събрание в Киев Андрий Парубий разгласи, че няма да има промени в закона за образованието.

Решението към този момент е в съгласие с представителите на Венецианската комисия, уточни той. Парубий сподели, че клаузата за езика в закона ще остане в досегашната й редакция. Той окачестви признатия вид като компромисен: формулировката „от една страна пази езика на националните малцинства, а от друга, задължава всички да учат държавния език “.

На 8 декември Венецианската комисия на Съвета на Европа разкритикува член 7 от закона и предложи на Киев да внесе в него ремонти, с цел да избегне дискриминирането на езиците на националните малцинства. В документа се отбелязва, че „ признатият член 7 от закона се разграничава мощно от плана, по който се организираха консултациите с малцинствата “. Срещу новия закон, който планува обучение единствено на украински от 2020 година, се оповестиха страните в Европа, които имат малцинства в Украйна – България, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Молдова и Русия. Най-непримирима е Унгария, която разгласи, че ще блокира всички основни начинания на Европейски Съюз за Украйна, в случай че не бъде изменен законът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР