Будапеща. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео посети днес Унгария,

...
Будапеща. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео посети днес Унгария,
Коментари Харесай

Index : Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е на посещение в Унгария

Будапеща. Държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео посети през днешния ден Унгария, с цел да се срещне с министър-председателя Виктор Орбан, министъра на външните работи Петер Сиярто и членове на неправителствени организации, написа унгарското електронно издание Index .
Това е първото публично посещаване на американски държавен секретар в Унгария през последните седем години. След това, Помпео ще пътува до Словакия, Полша, Белгия и Исландия.
По-рано Петер Сиярто сподели, че връзките сред Съединените щати и Унгария непрестанно се усъвършенстват още от успеха на Републиканската партия на президентските избори през 2016 година в Съединени американски щати. и знак за подобряването на връзките е днешното посещаване. Помпео и Сиярто организираха взаимна конференция след срещата си.
Американско-унгарските връзки
Петер Сиярто изрази удовлетворение, че с идването на Доналд Тръмп на власт американско-унгарските връзки могат най-сетне да развият трети дирек, политическия, защото икономическите и отбранителните стълбове на тези връзки към този момент са мощни. Сиярто акцентира, че националните ползи, сигурността на техните жители са преди всичко и за двете страни, и той похвали напъните на Съединените щати да отхвърлят световния компакт на Организация на обединените нации за миграцията. Той също по този начин сподели, че Съединени американски щати и Унгария споделят приоритет за граничната защита, отбраната на християнското завещание, и двете са подхванали взаимни стъпки в интернационалните организации за по-справедливо отношение към Израел от страна на международната общественост.
" Унгарското държавно управление постоянно основава външната си политика на взаимно почитание. Ние имаме вяра, че някои страни, които прекарват по-голямата част от времето си в интервенция във вътрешните работи на други страни и ги наставляват, не вършат света по-добро място. "
Сиярто сподели, че по тази причина Унгария е наложила несъгласие на всички решения на Европейски Съюз, които подлагат на критика Съединените щати. Той добави, че това дава опция на Унгария да бъде почтена във външната си политика, заради което е елементарно да се обсъдят връзките на Унгария с Русия, китайските достижения и обстановката в Украйна.
Майк Помпео напомни 30-годишнината от рухването на комунизма, като сподели, че народът на Унгария е употребявал това време за построяването на свободна и просперираща нация. Помпео изрази страдание за годините, през които Съединени американски щати са пренебрегвали Централноевропейския район. Той акцентира, че това неявяване наложително води до наличието на американските съперници, само че това ще се промени, защото Съединени американски щати усилват ангажираността си в района. Той разгласи програмата за продан на бъдещи водачи, която разрешава на маджарски възпитаници да прекарат една година в Съединени американски щати в американски фамилии, посещавайки американски учебни заведения.

Сътрудничество в региона на защитата

Сиярто увери Помпео за уговорките на Унгария в защитата и разгласи, че финализираният текст на документа за съдействие в региона на защитата сред Унгария и Съединени американски щати е подготвен и ще бъде показан пред Комисията по защита на Народното събрание до идната седмица. Той също по този начин разгласи, че Унгария ще взе участие в отбраната на балтийското въздушно пространство и ще изпрати общо 108 бойци в Афганистан и Косово и Унгария е в напреднали договаряния със Съединени американски щати за закупуване на противовъздушна отбранителна система от междинен клас.
Майкъл Помпео също приветства обновеното съглашение за съдействие в региона на защитата, мощното наличие на Унгария в Афганистан и уговорката й да изразходва 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита.
" Трябва да погледнете не по-далеч от прилежаща Украйна, с цел да разберете за какво това е належащо. ", съобщи Помпео.

Русия, Китай и Украйна

Унгарският външен министър акцентира, че Унгария е виновна за 1,2% от търговията на Европейския съюз с Китай и осъди западноевропейските водачи за това, което той разказа като двуличие. Той сподели, че зад повърхностните рецензии в Западна Европа се крият огромни покупко-продажби с Китай и Русия. " На нас ни омръзна от метода, по който нормално се показват връзките ни с Русия ", сподели той по-късно на публицист. Той сподели също, че връзки на Унгария с Русия и Китай не пречат на уговорките на Унгария към Съединените щати и че Украйна не е просто геополитически въпрос за Унгария поради 150-те хиляди етнически унгарци, живеещи в нейните западни региони.
Майк Помпео сподели, че Русия и Китай не споделят взаимното предпочитание на Съединени американски щати и Унгария за независимост:
" Не би трябвало да разрешаваме на Путин да забива клинове сред другари и в границите на НАТО. Днес приказвах с външния министър за значимостта на поддръжката на Украйна в нейното търсене на суверенитет и териториална целокупност. Унгарците знаят от своята история, че властническата Русия в никакъв случай няма да бъде другар на свободата и суверенитета на по-малките народи. "
Той също по този начин сподели, че са говорили за заплахите на Китай, които основават предмостие в Унгария и те разискват по какъв начин да се преодолее този проблем, заявявайки:
" Ръкостискането на Пекин от време на време идва с последици, които ще оставят страните задлъжнели както стопански, по този начин и политически. "

Енергийната взаимозависимост на Унгария

Петер Сиярто сподели, че Унгария ще може да диверсифицира енергийните си източници, в случай че интервенцията по рандеман на природен газ на “Ексон “ в Румъния стартира, и изиска помощ от Помпео, с цел да призове компанията да вземе дефинитивно решение. В отговор на публицист по-късно добави, че сега 85% от природния газ на Унгария идва от Русия, само че Унгария зависи от своите съдружници в диверсификацията на енергийните си източници - незабавно щом Хърватия даде рационална цена и съдействието със Словения за газопровод към Италия даде резултат, страната ще може да понижи зависимостта си от съветския газ.
Помпео сподели, че енергийната диверсификация в Централна Европа е въпрос на национална сигурност, защото зависимостта от Русия усилва възможностите за нейната ангажираност в района.

Срещи с неправителствените орагнизации

По-рано Майк Помпео имаше среща с представители на унгарското гражданско общество. В прессъобщението на Неправителствени организации се показва, че те са уведомили Помпео за проблемите на унгарската правова страна. Те са споделили на Помпео за намаляващото разделяне на управляващите, ограниченията за ограничение на правосъдната самостоятелност и законите от последните няколко години, които заплашват унгарската народна власт. Атаките против гражданското общество и самостоятелната преса също бяха включени в дневния ред, в това число ролята на гигантската проправителствена медия в разпространяването на дезинформацията. Представители на гражданското общество обявиха, че " откритостта на Помпео за мненията на гражданското общество още един път потвърждават, че управлението на Съединените щати се ангажира с полезностите на правовата страна и отбраната на ролята на гражданското общество ".
По-късно по време на конференцията Помпео загатна тази среща и когато по-късно публицист попита дали ще попита министър-председателя Орбан по-късно на срещата им по отношение на правата на индивида, върховенството на закона и свободите на пресата, сподели той съобщи:
" С приятелите постоянно приказваме за значими въпроси. Америка постоянно е стояла за този набор от полезности и аз съм убеден, че ще имаме добра полемика. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР