bTV Събраха ни документите като на престъпници, сградата беше обградена от

...
bTV
Събраха ни документите като на престъпници, сградата беше обградена от
Коментари Харесай

Един от задържаните в Босилеград лекари: Събраха ни документите като на престъпници

bTV Събраха ни документите като на нарушители, постройката беше обградена от полиция, като че продаваме дрога, хората се стопираха, с цел да гледат. В полицейския сектор не дадоха никакви пояснения. Съвсем несъмнено беше проведена акция за да не бъдат прегледани тези българи и още повече - да бъдат сплашени.
Това описа доктор Цветанка Цолова - един от българските медици, който бяха арестувани в петък, до момента в който преглеждат българи в Босилеград.

- Какви пациенти Ви чакаха пред спонтанния кабинет?

- Когато отидохме там, имаше най-малко 50 индивида.

Един от най-трогателните моменти беше по какъв начин сътрудника преглежда дете в пубертета за очила. И беше заставен да прекъсне прегледа. Майката се разплака. Тази майка очакваше екипа до последно. И в действителност сътрудника съумя да го до прегледа, само че давате си сметка под какъв стрес.

- Как разбрахте, че се случва нещо изключително? 

- Прегледах четирима пациенти, не бях завършила с четвъртия, когато настъпи някаква блъсканица. Изведнъж споделиха: " Прекъснете, елата до горе да се качим ".

Събраха ни документите като на нарушители. Започнаха да пишат някакви протоколи - с какво се занимаваме, какво носим. И откакто си завършиха този документ до последната дребна буквичка, внезапно споделиха: " Хайде, елате в този момент с нас ".

Един по един в партизанска редица ни натовариха в полицейска кола. Гледката, която беше пред културния дом, беше потресаваща! Беше обкръжен с служители на реда! Все едно се случва фактически нещо чрезвичайно! Едва ли не дрога дистрибутираме. Хората - по прозорци, в профил... стопираха да вървят, да продават, всички гледат... Ние като някакви нарушители се почувствахме!

- Колко време прекарахте в полицейския сектор?

- Преброих ги пет часа и половина. Никакви пояснения. Имаха най-малко доблестта да ни реалокират от едно студено помещение в друго, където въпреки всичко имаше някаква печка. Усмихваха се, бяха доста благи, предлагаха ни кафета, сокчета. На въпроса: " Кога ще ни върнете персоналните карти? ", незабавно се активизираха - кой излиза, кой не дава отговор...

Съвсем несъмнено беше проведена акция и то за да не бъдат прегледани тези българи и още повече - да бъдат сплашени.

- С какви усеща напуснахте Босилеград?

- С огромна горчилка! Своя дискомфорт и този на сътрудниците ми го подценявам, тъй като той минава. Но тези хора остават там с проблемите си. И е доста тъжно, тъй като са доста положителни, доста изстрадали и са същински българи.

- Бихте ли се върнала при пациентите в Босилеград?

- Бих се върнала, с каквото мога да оказа помощ, стига да няма такива обструкции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР