bTVПри авария системите на данъчните ще се сринат като Търговския

...
bTVПри авария системите на данъчните ще се сринат като Търговския
Коментари Харесай

Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си

bTV

При повреда системите на данъчните ще се срутен като Търговския указател

Голям брой организационни неточности са създали системата на Националната организация за приходите мощно уязвима от хакерски нападения, а, също така, и все още има риск при механически проблем масивите да се срутен без опция за бързо връщане в строя. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов пред краткотрайната комисия, която се занимава с невижданата хакерска атака.

Според него поредната политика на Национална агенция за приходите да създава лични приложения за електронни услуги в последна сметка е довело до нарушение на салдото сред функционалност и сигурност.

Караджов изясни, че данъчните са имали конструкция за отбрана на персоналните данни с разнообразни консуматори, само че без ясно написан принцип на взаимоотношение сред тях и без правила за отбрана на информацията. Липсвала е и отчетност, както и дневници за привилегированите консуматори, „ което значи, че няма информация какво този консуматор е правил ”. Това не е дало и опция да се подаде информация, когато хакерът е почнал да източва масивите.

„ Не са планувани задоволително рестриктивни ограничения за достъп (на потребителите) до базите данни. Същите са постъпвали с извънредно огромни права в базите данни на Национална агенция за приходите. По този метод е било допустимо елементарно хакване на базите с данни ”, изясни специалистът.

„ Тяхната сървърна система е сега на равнище 2008 година ", добави още той. По думите му тези системи и систематичният период на поддръжка в международен мащаб изтича януари идната година.

„ Няма построен център за възобновяване на работоспособността на системите в действително време, което на процедура подготвя към случая с Агенцията по вписванията. Няма парарелен сървър, който да може при положение, че има хакерска офанзива или механически проблем, да може да вдигне системата ", сподели още Караджов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР