БТВ Още днес ще получите една част от доказателствата за неправомерно

...
БТВ
Още днес ще получите една част от доказателствата за неправомерно
Коментари Харесай

Рашков в парламента: Служители на МВР са използвани като слугини на прокуратурата

 БТВ Още през днешния ден ще получите една част от доказателствата за непозволено употребявани СРС. Това сподели служебният вътрешен министър Бойко Рашков в Народното събрание по време на чуването си за подслушванията.

" Има данни, че във връзка с някои от протестиращите жители, които са били подслушвани предходната година, наблюдението е траяло много дълго време, създаващо подозрение за законосъобразността на периода ", сподели Рашков.

" Особено интензивни са употребявани тези секрети начини след нахлуването на прокуратурата в президентската институция на 9 юли 2020 година Мотивите, с които са желани разрешенията, са, че лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в републиката и осъществяване на опит за прелом за принудително завладяване на властта в центъра и по места, което съставлява закононарушение срещу републиката ", изясни служебният вътрешен министър.

Той напомни, че през 1996-1997 година Народното събрание също бе обсаден от протестиращи. Тогава обаче нито един прокурор не си е помислил, че се прави закононарушение срещу републиката и такива каузи не са били формирани.

" Искате да изреждам имената на лицата, подслушвани със СРС, само че сте сбъркали името. Извикайте си дясната ръка на таралежа да пристигна тук да чете СРС-та по цели дни. Аз не се споделям Цветан Цветанов и такава информация законът не ми разрешава да ви дам и колкото и да настоявате това няма да стане ", акцентира Рашков и добави, че става дума за стотици жители, подложени на ограничавания върху техните права със СРС. 

" Стотици български жители са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по позволение на Специализирания съд. Министерство на вътрешните работи са следили безучастно по какъв начин някои от техните служби – ГДБОП, Вътрешна сигурност и ГДНП, са изпълнявали функционалностите на обслужващ личен състав за Специализираната прокуратура и са правили съществени нарушавания на Закона за отбрана на класифицираната информация ", сподели Рашков.

По думите му имената на лица, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които след това са били унищожавани. Не са изготвяни никакви информации в тази връзка, а информацията не е описвана, съгласно Рашков, явно умишлено.

" Освен това всички претенции на прокурорите са изготвяни в нарушаване на Закона за специфичните разследващи средства от самите оперативни служащи от тези служби. Законът планува, че настояванията по наказателни каузи на прокуратурата са пълномощия само на наблюдаващия прокурор, а чиновниците са употребявани като слугини на българската прокуратура ", сподели Рашков.

Само в една информация има упоменати, че са следени 19 лица.

" Толкова доста мероприятия са провеждани, че тези чиновници в Министерство на вътрешните работи са работели дълго след приключване на работното им време. Това е довело до погашение на много стабилен бюджет за този ексклузивен труд ", осведоми още Бойко Рашков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР