bTV Обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е

...
bTV
Обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е
Коментари Харесай

Зам.-главният прокурор: Банев тайно е общувал с руски лобисти от ареста

bTV Обвиненият в източването на приватизирани предприятия предприемач Николай Банев е комуникирал скрито от ареста с съветски лобисти, с които дружно са възнамерявали медийна и политическа акция в негова отбрана. Това разгласи в студиото на " Тази заран " по bTV зам.-главният прокурор Иван Гешев.

" Г-н Банев не може да провокира състрадание в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от естествен сок беше открит телефон, какъвто няма право да употребява в ареста. Извадена е експертиза и се вижда връзка с съветски лобисти, неофициални представители на съветската страна ", уточни обвинителят.

По думите му в известията било коментирано основаването на Евразийска национална партия в България, която да пази непознати ползи, като против това Банев и фамилията му трябвало да получат леговище в Русия, адвокатска отбрана в Страсбург, медийна акция в негова поддръжка и " хибридна война " против прокуратурата, която да стартира от " съответен прочут български публицист ".

" Това е изменничество към личната страна ", разгласи Иван Гешев и добави, че телефонът е привързан към досъдебното произвеждане.

Защо са упрекнати Баневи в този момент и за какво няма подведени под отговорност високопоставени държавни служители от времената, в които фамилията е придобило огромен брой предприятия? " Този интервал е доста далечен и доста малко закононарушения покриват отминалостта ", отговори Гешев.

Според него няма произвол при ареста на Баневи тъкмо преди качването им на аероплан за България, като преценката в тази ситуация е била на френските управляващи, които са работили по интернационална заповед за задържане. " Ако нямахме доказателства, мислите ли, че френският съд щеше да ги екстрадира в България? ", запита зам.-главният прокурор.

Отново съветска връзка видя Гешев и в готвения митинг на юристи след обиските в адвокатски фирми и частни домове. Прокурорът акцентира, че когато някой е обвързван с незаконна активност, специалността му не може да бъде мотив да не бъде проверяван.

" Става въпрос за проведена незаконна група, която се занимава с пране на пари, част от транзакциите, които ревизираме, имаме данни, че са стигнали до офшорни сдружения, които са на съветски олигарх, който е в санкционния лист на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Съзнавайки какво ще се случи, макар че имаше учредения за необходимост, поискахме позволение от съда да бъдат претърсени избрани адвокатски офиси и персонални домове (…) Резултатът е, че единият от това адвокатско сдружение има трето обвиняване по трето дело ", разгласи Иван Гешев.

Става дума за адв. Караделиев, който другояче пази Емилиян Гебрев ( " Емко " ) и Цветан Василев (КТБ). Той дава отговор още по каузи, свързани с акцизни артикули и с укриване на материали по случая с " Корпоративна комерсиална банка " в адвокатски адвокатски фирми.

" Подозирам, че митингът на юристите почива на незадоволителна информация за множеството, а за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция – офанзивата е най-хубавата отбрана ", разяснява зам.-главният прокурор.

Зам.-главният прокурор още веднъж отбрани дейностите на подчинените си във връзка с отстранената кметица на " Младост " Десислава Иванчева.

" Всички, за положително или неприятно, видяха по какъв начин протекоха нещата. Въпреки това, че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени. Подсъдимите имат право да се пазят по всевъзможен метод, в това число и да лъжат. И аз, и Вие бихме се защитавали по същия метод, даже по-активно, в случай че ни грозят 30 година отнемане от независимост ", акцентира Гешев.

Той уточни, че изтеклите следено в медиите СРС записи съгласно наблюдаващите прокурори подхождат на това, което е в делото. Как обаче са проследени диалозите сред посочения за медиатор Петко Дюлгеров и Десислава Иванчева? " Със СРС, които не са по господин Петко Дюлгеров, а по доста други места ".

Според Гешев зад Иванчева стои " политическо-медийна формация ", която я е припознала за свое знаме. За неприятните условия в ареста отговорът му беше следният: " А българските пенсионери, които живеят при 3 пъти по-лоши условия? Държавата не им ли дължи топла вода, храна всеки ден, ток – сега в този момент несъмнено умират от апетит! ".

Зам.-главният прокурор очевидно се разгневи от въпроса дали негови охранители са снимали някогашния кмет на Галиче Ценко Чоков в ресторант по времето, когато е трябвало да е под домакински арест.

" Правилният въпрос не е кой е направил фотосите, а за какво господин Чоков не е на носилка, за какво не е с бастуни и за какво не е при зъболекаря си – а не кой е извършил гражданския си дълг. Ако в Германия някой наруши разпоредбите за придвижване, 20 души се обаждат в полицията и го глобяват ", съобщи Иван Гешев.

По думите му формалната версия е, че Чоков е открит при рутинна инспекция на полицейски чиновници в ресторанта. Кой е подал сигнала той не знае.

" Напоследък и аз не вървя по заведения за хранене, тъй като може да ме снимат – има телефони, когато отидеш на обществено място, всеки може да те снима и не нарушава нищо. Браво на този, който снима, извършил е гражданският си дълг, дал е опция на българските жители да видят по какъв начин се извършват ограниченията " Домашен арест " в България ", акцентира Гешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР