bTV Оборудвани ли са междуградските автобуси у нас с предпазни колани

...
bTV
Оборудвани ли са междуградските автобуси у нас с предпазни колани
Коментари Харесай

Във Варна провериха има ли колани в междуградските автобуси и слагат ли ги пътниците?

bTV Оборудвани ли са междуградските рейсове у нас с защитни колани и инструктират ли се пасажерите за ограниченията за сигурност преди потегляне?

Кореспонденти на bTV във Варна и Бургас провериха какво се случва на автогарите в двата града.

Темата за защитните колани беше повдигната след тежката злополука на магистрала  " Тракия "  

В 12:30 на автогара Варна посрещаме случайно определен рейс на една от огромните компании у нас, тръгнал от София 7 часа по-рано. Автобусът е нов – създаден преди 3 години и оборудван с колани.

" Като цяло светна лампа, който желае да си постави колана. Имаше лампа, която уведомява, че има колани и би трябвало да се сложат ", изясни Венцислав Стоянов.

Шофьорът обаче показва, че никой не ги поставя. Венцислав се оказа един от дребното употребявали колани. Някой дори не бяха разбрали за съществуването им.

Час по-късно чакаме рейс от столицата на друга компания на автогарата в Бургас. Той също е оборудван с колани, само че също съвсем никой не ги беше употребил.

Милена Иванова разяснява, че не й е изработен инструктаж за колани. Въпросът я смути, защото беше предпочела да не употребява колан, въпреки че при случай той би могъл да избави живот.

" Може би в действителност би трябвало да се организират инструктажи ", уточни тя.

Тодор Петков, който е водач на рейса разяснява, че до момента не е правил инструктаж. " На всяка седалка има колани, не мога да ги задължа да поставят ", разяснява той.

Според Закона за придвижване по пътищата, потреблението на коланите е наложително, в случай че транспортното средство разполага с такива. Санкцията за пътник е 50 лв.. Шофьорът пък би трябвало да бъде санкциониран с по 50 лв. за всеки пасажер без колан. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР