БТАКризата, предизвикана от войната в Украйна, ще бъде сред водещите

...
БТАКризата, предизвикана от войната в Украйна, ще бъде сред водещите
Коментари Харесай

Западни медии за атаките към Русия на Г-20 в Бали и мощното руско присъствие на КОП27 в Шарм ел Шейх

БТА

Кризата, провокирана от войната в Украйна, ще бъде измежду водещите тематики на срещата на върха на водачите на страните от Г-20, въпреки и да не участва в дневния ред на форума в Бали, става видно от изказвания на редица политици.

Вестник „ Телеграф “ показва, че английският министър председател Риши Сунак дефинира Русия като „ страна разколник “ и насочва рецензии към Владимир Путин, по тази причина че няма да участва на висшия конгрес.

За Сунак неявяването на съветския президент на срещата на върха значи, че той даже не се пробва да изясни дейностите си, макар че е „ виновен за толкоз доста кръвопролития в Украйна “.

„ Телеграф “ добавя, че форумът в Бали е първата среща на английския министър председател с съветски публични лица след нахлуването в Украйна през февруари. Вместо Путин Русия ще бъде показана от външния министър Сергей Лавров. Изданието показва, че Сунак ще употребява първата пленарна сесия на срещата, с цел да конфронтира Лавров за „ противозаконната “ инвазия на Русия. Той също по този начин ще показа на Г-20 и стопански проект за деяние от пет точки, който ще включва понижаване на зависимостта от съветския нефт и газ.

В публикация за „ Телеграф “ английският министър председател изложи твърдата си позиция по отношение на Кремъл. Сунак написа: “Няма да позволим икономическото ни бъдеще да бъде пленник на дейностите на една отцепническа страна - както и нашите съдружници. "

В. „ Индипендънт “ също се стопира на проекта на Сунак и показва, че концепцията за понижаване на зависимостта от съветски енергийни източници е обвързвана с увеличение и ускорение на вложенията във възобновими източници на сила.

Ройтерс също отбелязва, че събитията, при които на следващия ден ще стартира срещата на Г-20, са доста по-различни от тези, които домакинът Индонезия си представяше, когато стартира да възнамерява срещата на върха предходната година, защото наличието на войната на Русия в Украйна в дневния ред ще е прекомерно очевидно даже в отсъствието на съветския водач.

Плановете на Индонезия от декември предходната година бяха форумът да се концентрира върху възобновяване от пандемията от ковид и усилване поддръжката за разрастващите се страни. Само че нахлуването на Русия в Украйна през февруари обърка подготовката на Индонезия за срещата на върха.

От страниците на вестник „ Вашингтон пост “ не звучи оптимизъм за успеваемостта на идната среща на водачите на Г-20. Изданието написа, че в Бали ще се срещнат двадесет от най-влиятелните мъже и дами в света в миг, когато налице е отслабваща с всеки изминат ден международна стопанска система, изправени пред надвиснала дългова рецесия разрастващи се страни, а в Европа бушува война. Но изданието планува, че се чака „ срещата на върха на водачите на Групата на 20-те да направи доста малко за всичко това “.

Противно на лимитираното съветско показване на срещата на върха в Бали, на форума за климатичните промени КОП27 в Шарм ел Шейх съветското наличие е доста. В. „ Гардиън “ обръща внимание на обстоятелството, че измежду лобистите, които участват на КОП27, са съветски олигарси и ръководители от голям брой компании под интернационалните наказания.

Сред членовете на съветската делегация на основните договаряния за климата са милиардерът и някогашен алуминиев магнат Олег Дерипаска и милиардерът Андрей Мелниченко, създател и някогашен член на борда на основаната в Швейцария компания за торове " ЮроКем Груп ", към който са ориентирани самостоятелни наказания от Европейския съюз; Мелниченко оспори глобите, като ги назова „ неуместни и безсмислени “.

Газовият колос „ Газпром “ изпрати шестима делегати на договарянията, дружно с ръководещия шеф на " Сбербанк ". И двете са под наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Присъстват и представители на петролната компания „ Лукойл “, минната компания „ Северстал “ и Магнитогорския цех за желязо и стомана, всички от които са под наказания на Съединени американски щати.

Петролната и газова компания „ Татнефт “, която сега е глобена от Европейски Съюз, изпрати трима лобисти на договарянията за климата. Руската делегация включва металургичните компании „ Северстал “ и НЛМК, които са част от промишленост, която е подложена на наказания от Европейски Съюз.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР