БСП за България започна разговори за изпълнение на третия мандат

...
БСП за България започна разговори за изпълнение на третия мандат
Коментари Харесай

Третият мандат: БСП и ПП отчетоха успешни първи консултации, утре са разговорите с ИТН

" Българска социалистическа партия за България " стартира диалози за осъществяване на третия мандат за сформиране на кабинет в границите на това Народно заседание. Първата среща беше с най-голямата парламентарна група - на " Продължаваме промяната. Структура и състав на предстоящ кабинет не са обсъждани.

От " Продължаваме промяната " сложиха изискване - да се одобри антикорупционния закон и да се да се избере Бойко Рашков за ръководител на Антикорупционната комисия, с цел да продължат диалозите. Ако бъде реализирано единодушие и бъде открито нужното болшинство, от най-голямата политическа мощ ще предложат име за министър председател.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова.

Българска социалистическа партия и " Продължаваме прмяната " дефинираха първата среща като сполучлива. Съгласни са, че управническата стратегия от първия мандат може да е добра основа за договаряния. Ако по нея се реализира единодушие и се обезпечи поддръжка от 121 гласа, тогава ще преминат и към втория кръг договаряния за конструкция и състав на предстоящ кабинет. Затова през днешния ден съответни имена не са коментирани.

От " Продължаваме промяната " сложиха ясно изискване, с цел да продължат диалозите:

" Единственото изискване, което ние поставихме, с цел да сме сигурни, че има работещо антикорупционно болшинство в Народното събрание, което да се потвърди, е като по време на договарянията се одобри закона за КПКОНПИ и се избере господин Рашков за началник на Комисията за противопоставяне на корупцията. ", разгласи Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме промяната ".

Обществото ще даде оценка за работата на Бойко Рашков, разяснява Нинова, а за договарянията добави:

" Ще търсим болшинство, което да е твърдо против досегашния модел на ръководство, което да поддържа правосъдна промяна, а тя минава и през смяна в КПКОНПИ. Ще споделяме тези причини, ще вадим случаи на модела на ръководство на ГЕРБ. "

На въпроса може ли настояването на Българска социалистическа партия да се възстановят връзките с Русия и да се възобновят договарянията с Газпром да е спънка в договарянията, Нинова и Василев дадоха разнообразни пояснения.

" Този диалог беше извършен по време на приемане на програмата. В нея е записано, че ще поставим старания за възобновяване на връзките с Руската федерация по дипломатически път и да не допуснем да се закриват посолства и да се скъсват връзките сред България и Русия. В програмата е записано, че България ще търси диалози с всички вероятни снабдители на газ, което не изключва и " Газпром ". Така че този въпрос за нас е затворен. ", разяснява Нинова.

" Ние и сега имаме контракт с " Газпром ", който " Газпром " не извършва. Ако " Газпром " стартира да извършва контракта, това би трябвало да бъде разисквано от състав на Министерски съвет. Отношенията с Руската федерация и към ден сегашен не са прекратени, има Руско посолство в София и Българско в Москва. ", съобщи Асен Василев.

В началото на срещата, която продължи едвам 40 минути, Нинова благодари на " Продължаваме промяната " за взаимна работа до момента. Загрижена е за идните нови провокации, поради което счита, че е добре да има държавно управление и парламент. Увери, че от Българска социалистическа партия няма да имитират договаряния и да тупат топката, очаквайки избори.

Лидерът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков добави, че политическата рецесия в България би трябвало да се избегне.

" Това ни е задачата - сигурност в страната, успокоение за хората за идващите месеци, работещ парламент и държавно управление - поставяме старания, водим колегиален, оправдателен диалог с всички. Ако се получи - получи, в случай че не - отиваме на избори. Това е. ", сподели Кирил Петков.

Консултациите с " ИТН " ще са на следващия ден от 14 часа. В задатък Станислав Балабанов сподели в " Денят стартира " на Българска национална телевизия, че ще упорстват за бистрота, равнопоставеност и без еднолични решения. Посочи, че Има Такъв Народ не са имали спор с Българска социалистическа партия.

" В тази стратегия, която ние прочетохме, има неща още от съдружното съглашение. Но е хубаво да седнем да ги разясняваме, да почистим дружно и дружно да вървим в една посока. ", разяснява Станислав Балабанов от " ИТН ".

Пред Българска национална телевизия Надежда Йорданова разгласи, че " Демократична България " ще поддържат измененията, заложени в антикорупционните закони, както и кандидатурата на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ.

" В миналата седмица " Демократична България " даде доста ясно своето мнение - ние считаме, че би трябвало да бъде излъчен министър председател от първата политическа мощ, че би трябвало да се концентрираме върху програмата, която беше направена в границите на първия мандат. ", сподели Йорданова.

От " Демократична България " са посикали да са последни в диалозите, разгласи Корнелия Нинова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР