БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Бойко

...
БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Бойко
Коментари Харесай

ГЕРБ и корупцията: Ето част от скандалите с партията през годините

БСП ще внесе избор на съмнение против държавното управление на Бойко Борисов при започване на идната година, а тематиката ще е корупционната политика на властта. Това стана ясно по време на конгреса на алената партия през уикенда.

Корупционната политика съставлява проблем на държавните управления на ГЕРБ още от първия кабинет на Бойко Борисов. Достатъчно е да напомним, че още през 2013 година някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов се забърка в корупционен скандал с покупката на „ златни принтери “ за ведомството му. Първоначално Цветанов упрекна предшественика си Михаил Миков, че е направил стопански неизгодна договорка по време на ръководството си на силовото ведомство. Тогава Цветанов разгласи, че Миков е ощетил хазната с близо 3 млн. лева, тъй като купил за потребностите на дознателите 1000 лазерни принтера и консумативите за тях, а цената е голословно висока. В следствие Върховния касационен съд дефинира, че Цветанов непозволено е прекратил контракта за доставката на принтерите, че Министерството на вътрешните работи би трябвало да заплати на фирмата-доставчик доставените преди повече от четири години принтери и консумативи – общо 224 броя на стойност 350 467.20 лева, плюс законната рента (над 13 хиляди лева.) и правосъдните разходи по делото в размер на над 29 хиляди лева Още по-скандално е, че след намесата на Цветанов единствено за година силовото ведомство харчи за консумативи към принтерите плюс самата техника над 7 млн. лева

Отново Цветанов се озовава в корупционен скандал още през 2010 година, когато от партия РЗС го упрекват, че през 2007 и 2008 година фамилията му е придобило по неразбираем метод 6 недвижими парцела в столицата с обща повърхност 358 кв. м. на стойност 462 хиляди лева По-рано през 2010 година пък самият Цветанов декларира, че фамилията му разполага с „ едвам “ четири жилището, трансферирани от неговите родители и родителите на брачната половинка му. От РЗС пък отвърнаха, че родителите на Цветанов и тези на брачната половинка му, като преселници от провинцията през 1989 година, не са разполагали с реституирани парцели в София, а само с един дребен апартамент. Тогавашният вътрешен министър и брачната половинка му в никакъв случай не са се занимавали с бизнес и нямат регистрирани на тяхно име търговски сдружения.

Еталон за корупционен скандал бе и аферата с тефтерчето на някогашния началник на Комисията за спор на ползи Филип Златанов, довел до изпадането от Народното събрание на един от най-силовите фрагменти на ГЕРБ – Искра Фидосова. Тогава в тайното тефтерче на Златанов бе записано лице с букви И.Ф., което се оказваше гарант на заповеди за шантажи, изнудвания и операции от страна на комисията. Въпреки, че самата Фидосова отхвърляше тя да е това лице, малко по-късно подаде оставка като народен представител и напусна изпълнителното бюро на ГЕРБ.

През 2015 година пък различен изтъкнат представител на ГЕРБ – предприемачът Емил Димитров бе наказан за спор на ползи от Върховния административен съд. Тогава за към този момент някогашният народен представител от ГЕРБ бе открито, че е взел участие в подготовката, разискването и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите произведения, които са облагодетелствали пет сдружения, в чието ръководство или капитал вземат участие брачната половинка, братът и родителите на Емил Димитров.

„ С двата закона се засягат ползи в региона на цигарения бизнес. Безспорно отлагането на цялостната възбрана за тютюнопушенето на закрити места с две години (приетото изменение на наредбата на чл.56 от Закона за здравето) е в полза на производителите и търговците на цигари и цигарени произведения, каквито са сдруженията, в които вземат участие свързани с Димитров лица “, написаха тогава висшите съдии.

През 2016 година още веднъж партия ГЕРБ се оказва в центъра на корупционен скандал, откакто брачният партньор на депутатката от партията Ирена Коцева печели социална поръчка за градеж на 60 автобусни спирки в София на обща стойност 236 730 лв.. Скандалът провокира оставките както на самата Ирена Коцева от Народното събрание, по този начин и на зам.-кмета по превоза на София Любомир Христов. От медийното следствие тогава стана ясно, че колата на Христов е засичана няколко пъти е засичана в Самоков, пред къщата на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева.

Няма по какъв начин да пропуснем и един от последните корупционни кавги към ГЕРБ, наименуван със звучното название „ Суджукгейт “. В него стана ясно, че към този момент някогашният народен представител от партията Живко Мартинов е принудил да му даде 4 тона недопечен суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе „ Елена” и телешка пастърма, под претекст, че са за Бойко Борисов. Мартинов бе упрекнат и за това, че е упражнил по отношение на очевидеца А.П. насила, като в интервала от началото на 2012 година, до началото на 2013 година, в Добрич го е заплашил с тежки последствия за него – да бъде задържан, че ще му прати данъчни инспекции на сдруженията, с цел да „ смачка компаниите му “. И той, както доста от сътрудниците си, небрежно напусна Народното събрание.

Общото сред съвсем всички корупционни кавги с партията на Борисов е, че намесените в тях бързо биват отстранени от постовете си. С изключение на Цветан Цветанов, виновните за най-шумните кавги към този момент не са лица на партията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР