БСП се оттегли от преговорите за нов кабинет и постави

...
БСП се оттегли от преговорите за нов кабинет и постави
Коментари Харесай

Ново правителство или избори. Решението зависи от Кирил Петков

БСП се отдръпна от договарянията за нов кабинет и сложи изискване Кирил Петков да не е още веднъж претендент за министър председател против поддръжка за държавно управление Премиерът в оставка Кирил Петков би трябвало да реши дали да се кандидатира още веднъж за поста или Политическа партия да предложи различен Правителство без Петков може да върне още веднъж Има Такъв Народ в ръководството
Два дни преди първи юли, когато се чака президентът Румен Радев да връчи първия изследователски мандат на " Продължаваме промяната " (ПП) за сформиране на ново държавно управление към момента на масата на ръководещите в оставка стоят две варианти за излаз от политическата рецесия. Решението би трябвало да бъде взето в околните малко повече от 24 часа и зависи от един човек - министър председателят в оставка Кирил Петков.

Той би трябвало да реши тежката алтернатива дали да бъде още веднъж претендент за министър председател, или групировката му да поддържа различен за министър-председател. Първото съвсем несъмнено ще значи предварителни парламентарни избори. Особено откакто досегашният правилен сътрудник на Политическа партия в ръководството - Българска социалистическа партия, изиска публично при идните договаряния за държавно управление Кирил Петков да не е още веднъж претендент за министър председател. Същото изискване против връщането още веднъж на масата на договарянията за нов кабинет слагат и към този момент някогашните сътрудници от Има Такъв Народ.
Реклама
Второто решение може да даде късмет на нов кабинет на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и даже Има Такъв Народ. Всъщност по това, кой ще отиде при президента да вземе първия мандат (той се връчва на излъчен от парламентарната група на Политическа партия претендент за премиер) на процедура ще се разбере и дали политическата рецесия ще има развръзка, или ще се отиде на предварителен парламентарен избор.
Вариантът Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България +независими - все по малко евентуален
Вариантът за кабинет на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и самостоятелни депутати беше стартиран публично от най-голямата парламентарно показана партия - Политическа партия, след съвещанието на националния съвет на групировката, който даде мандат на двамата съпредседатели Кирил Петков и Асен Василев да стартират съвещания със сегашните си съдружни сътрудници от Българска социалистическа партия, " Демократична България " (ДБ) и отделилите се от " ИТН " (ИТН) депутати за съставяне на ново държавно управление. Като концепцията беше да се привлекат народни представители от другите парламентарни групи - най-много от Има Такъв Народ, които в персонално качество да поддържат бъдещия кабинет. Ако това не стане, съгласно изказванията след съвещанието на съвета на депутати от Политическа партия, от групировката няма да предложат състав на кабинет и ще върнат мандата.

Този вид предвиждаше Кирил Петков да е още веднъж претендент за министър председател, а по време на съдружния съвет на ръководещите във вторник вечерта имаше проект в сряда Петков да се срещне и да беседва с депутати от парламентарната група на Има Такъв Народ за възможна поддръжка. От Политическа партия разчитаха и на поддръжка на двама депутати от " Възраждане ". Още повече, че подалата молба на овакантяване на Народното събрание Елена Гунчева от партията на Костадин Костадинов я изтегли от деловодството на Народното събрание, което означаваше, че от Политическа партия са си обезпечили още един самостоятелен народен представител дружно с шестимата, напуснали групата на Има Такъв Народ.

Този сюжет обаче беше годен до сряда, когато водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че стопира договарянията с Политическа партия за сформиране на ново държавно управление и обвърза връщането си на масата на договарянията с изискването Кирил Петков да не е претендент за министър председател. Причината за преобръщането на позицията на социалистите беше решението на външно министерство да се изгонят от България 70 съветски дипломати поради опасност за националната сигурност на страната. Лидерът на Българска социалистическа партия, чийто електорат в по-голямата си част е проруски надъхан, разгласи, че това решение не е минало през гласоподаване в Министерския съвет и тя не е знаела за него, упрекна Петков във вземането на еднолични решения.
Реклама
Преди Нинова от Има Такъв Народ също сложиха такова изискване. Изявлението им в Народното събрание беше във връзка неофициалната информация за идна среща на Петков с депутатите от парламентарната група. От групировката на Слави Трифонов обявиха, че са подготвени да беседват с Политическа партия за съставянето на нов кабинет, само че в случай че получат публична покана за договаряния, както и, в случай че Петков не е претендент за министър-председател.

" Кирил Петков все още е нашият претендент за министър председател ", сподели незабавно след изказването на Нинова Мирослав Иванов, който сега извършва длъжността ръководител на Народното събрание. За разлика от него ръководителят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров беше по-умерен в първите си мнения за новопоявилото се изискване на Българска социалистическа партия. " До връчването на мандата в петък имаме време. Всички варианти са на масата. ", сподели той.

От Политическа партия обаче теръпва ще разискват по-сериозно опцията съпредседателят на партията Кирил Петков да не е още веднъж претендент за министър-председател. Още повече, че по неофициална информация при разискването на претендентите за министър председател по време на съвещанието на националния съвет на партията, измежду членовете му е имало гласове в поддръжка на разновидността най-голямата политическа мощ в Народното събрание да излъчи различен претендент за министър председател.
Вариантът държавно управление с различен министър председател
На този стадий наподобява, че по-големи шансове може да има държавно управление на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България с министър председател, друг от Кирил Петков. Такъв вид би бил допустим за досегашните сътрудници на ръководещите от Има Такъв Народ, които слагат изискването Петков да не е още веднъж номинацията на Политическа партия за министър-председател против възможна поддръжка за предстоящ кабинет. За такава алтернатива от партията на Слави Трифонов говореха още преди вота на съмнение против настоящето държавно управление и даже се сочеше името на някогашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Градове 1 Икономика 2 Икономика 3 Данъци и обезпечаване 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят Реклама
Такова развиване не изключват и от Демократична България, съгласно които импровизирано се разискват няколко имена, които вероятно да заемат поста. Дори се загатва това на министъра на защитата в оставка Драгомир Заков, който се стартира от среди, близки до социалистечската партия. Нещо повече - депутати от бившето ръководещо болшинство считат, че може ново държавно управление с първия мандат да се случи и с по-широка парламентарна поддръжка, в случай че разгласи за собствен приоритет промени в конституцията, свързани с основния прокурор и правосъдната промяна и с явен времеви небосвод за работа на Народното събрание.

Този сюжет ще разчита на поддръжка освен от сегашните ръководещи обединения, само че и от ГЕРБ, като концепцията е депутатите от партията на Борисов да не поддържат директно новия кабинет, само че да гласоподават с болшинството по основни за страната тематики. Освен това концепцията за съставяне на конституционно болшинство за поддръжка на възможното ново държавно управление би дало стабилен мотив на Кирил Петков да преотстъпи премиерския пост на различен претендент.

Ако този вид се провали, депутати от болшинството са скептични, че може да се образува кабинет с третия мандат. Според конституционната процедура, в случай че първата политическа мощ в тази ситуация Политическа партия не успее да сформира държавно управление, вторият мандат би трябвало да отиде при ГЕРБ, които към този момент оповестиха, че ще го върнат незабавно. Третият мандат се връчва на определена от президента парламентарно показана политическа мощ.

От Политическа партия обаче към този момент обявиха, че в случай че не се осъществя държавно управление с първия мандат, те няма да поддържат кабинет, излъчен с мандата на друга групировка.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Реваншът на обръчите: Няма договорка, няма държавно управление 24 юни 2022, 06:05 ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " смъкнаха кабинета " Петков " 22 юни 2022, 19:28 Свалянето на Никола Минчев - митинги и генерална подготовка за вота на съмнение против кабинета " Петков " 16 юни 2022, 17:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР