БСП създаде подробна програма за реформа в здравеопазването още преди

...
БСП създаде подробна програма за реформа в здравеопазването още преди
Коментари Харесай

БСП предлага програма за за реформа в здравеопазването

" Българска социалистическа партия сътвори подробна стратегия за промяна в опазването на здравето още преди 4 години. Представихме я тогава пред хората, помолихме за надпартиен консенсус, само че той не се случи ", съобщи лидерът на листата на " Българска социалистическа партия за България " в Кърджали проф. Георги Михайлов в диспути " Здравеопазването на бъдещето ".
Първият акцент, който Българска социалистическа партия слага и който би трябвало да залегне в трансформацията на опазването на здравето, е финансирането и ръководството на системата, уточни проф. Михайлов. По думите му преди 15 години отговорностите на здравната система са били 80 млн. лева, а в този момент са 825 млн. лева, което приказва, че финансовата основа на системата е сбъркана и е нужна базисна смяна.
" Болниците не са нито бензиностанции, нито са заведения за хранене, нито са дюкяни, където да се играе на оборот. Никой в света не е видял на пожарникари да им се заплаща за брой пожари или на служители на реда - за брой хванати нарушители. Плаща се базисно за защита на националната сигурност. Здравеопазването е част от националната сигурност ", разяснява проф. Георги Михайлов. Той акцентира, че опазването на здравето би трябвало да е налично за всеки човек и това е негово конституционно право.
Основен въпрос в опазването на здравето е казусът с фрагментите. Проф. Михайлов цитира данни, съгласно които междинната възраст на медицинските сестри у нас е над 60 години, а на лекарите - над 55 год. След 10 години всички лекари в България ще са в пенсионна възраст, тъй като те не получават кариерно развиване, не получават и естествена финансова стимулация, посочи проф. Михайлов.
Българска социалистическа партия предлага основаването на централизирана система за специализация на всички висши медицински фрагменти, която ще се управлява от страната. Проф. Михайлов счита, че би трябвало да се приложи правилото за регионализация като 10% от налозите да отиват в съответната област. Това дава опция на регионалното ръководство да подтиква лекарите в региона.
Третото главно направление, върху което проф. Михайлов акцентира, е лекарствената политика. " Над 10 хиляди селища в България са без аптеки. Реимбурсната листа, която страната компенсира за децата и за пенсионерите, е къса. Проблемите с редките заболявания не са решени. Достъпът до новаторски лекарства в България не е както в множеството страни до 2 години, а минава 3 и повече години и основава условия за здравна емиграция - да отидеш да лекуваш своя непосредствен отвън територията на България, тъй като тук не можеш да го лекуваш ", разяснява той.
Левицата упорства за равитие на майчиното и детското опазване на здравето. Не бива националната детска болница да бъде дъвка в устата на краткотрайни и непрекъснати политици, а нищо да не се направи, твърди проф. Михайлов. Той прикани идващото държавно управление да обърне своето лице към проблемите на опазването на здравето, тъй като българите заслужават това. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР