БСП предлага четири неща в енергетиката в България, за да

...
БСП предлага четири неща в енергетиката в България, за да
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Да се замразят цените на газа за бита, за да преживеят нормално хората зимата

„ Българска социалистическа партия предлага четири неща в енергетиката в България, с цел да преживеят обикновено хората най-малко тази зима. ”

Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Таско Ерменков на полемика в Плевен, отдадена на енергийната рецесия и развиването на нуклеарната енергетика в България.

На събитието, провело се по самодейност на лидера на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в региона проф. Румен Гечев, участва и водача на партията Корнелия Нинова.

Ерменков уточни ограниченията, които левицата предлага:

1.    Предлагаме да се замразят цените на газа за бита, както направихме в края на предходната година с мораториума върху цените на електрическата енергия. Както се видя, проблеми не се получиха и срив на системата нямаше. Спасихме семействата и те прекараха зимата обикновено и без да заплащат виско сметки.

2.    По отношение за газа за индустрията, предлагаме да се вкара схемата, която въведохме с обезщетенията за електрическата енергия – слагане на таван на цената и вдишване на разликата от страната.

3.    Да имаме благонадежден източник на газ с естествени цени. Да си възстановим доставките от „ Газпром ”. Ние нямаме от кое място другаде да си осигурим нужните количества. Трябва да сключим и дълготраен контракт с тях, само че с смяна на формулата.

4.    Задължително би трябвало да изградим АЕЦ „ Белене ”. Няма опълчване сред Белене и Козлодуй. Белене е нова мощ, в Козлодуй би трябвало да мислим за заместващи мощности.

Таско Ерменков цитира и настоящите данни от цената на природния газ, като уточни, че в борсата в Нидерландия цената на е към 210 евро на мегаватчас, цената на втечнения газ е към 190 евро, а Унгария със своя дълготраен контракт, който неотдавна подписаха с „ Газпром ”, внася газ за към 60 $ за мегаватчас. „ Разликата я виждате каква е ”, означи той.

 „ Освен краткосрочни, Българска социалистическа партия предлага и дълготрайни ограничения, тъй като в енергетиката решенията, които взимаме през днешния ден, оказват въздействие след 20-25 години. Когато говорихме преди време, че Белене би трябвало да се построи, през днешния ден щеше към този момент да се изплатила и цената на електрическата енергия щеше да бъде доста по-ниска ”, сподели още Ерменков.

Той прикани присъстващите, с цел да се осъществят всички тези ограничения, да гласоподават с номер 28 в бюлетината на 2 октомври.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР