БСП поиска докладите на ДАНС и прокуратурата за проверката в

...
БСП поиска докладите на ДАНС и прокуратурата за проверката в
Коментари Харесай

БСП заподозря опасност за националната и финансова сигурност

БСП изиска отчетите на ДАНС и прокуратурата за инспекцията в приходните организации да бъдат разкрити или да бъдат разисквани на закрито съвещание на Народното събрание. Това сподели ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от трибуната на Народното събрание. 

На 20 декември с писмо от левицата са поискали от  прокуратурата да даде информация за осъществената инспекция от ДАНС и прокуратурата в приходните организации. На 9 януари в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили три документа - отчет на ДАНС, отчет на прокуратурата и писмо от финансовия министър Владислав Горанов.

" За страдание законът ми не разрешава да си послужвам с имена на хора, на компании и с цифри за злоупотреби и корупция, само че мога да дава информация, че вследствие на тези инспекции, на разпити на очевидци и на експертизи е изработен извод за опасност за финансовата сигурност на страната, а оттова и за националната сигурност ", разяснява Корнелия Нинова.

" По-лошо - тези констатации с инструкции на основния прокурор стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август 2016 година, в този момент сме 17 януари 2018 година, нищо не е направено ", съобщи тя.

По думите й констатациите към 4 януари са, че казусът е същият. " Ето за какво желаеме истината да стане притежание - за каква корупция става дума, за какво министър-председателят година и седем месеца не е взел ограничения, покровителства ли се тя на най-високо ниво в страната ", уточни Нинова.

" Настояваме за ексклузивен председателски съвет на Народното събрание на следващия ден сутринта с две претенции - или документите да се разсекретят, или да създадем закрито съвещание тук, в зала, и да разгледаме тези документи ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Според нея тези отчети ще оказват помощ на народните представители да си създадат правилните заключения и да преценяват по какъв начин да гласоподават на вота на съмнение за корупция.

„ Разбира се, несъмнено болшинството ще подкрепите държавното управление, тогава най-малко се надявам, че това, което ще се чуе и види на закрито съвещание, ще ви накара да се замислите какви ограничения да вземете, освен с цел да се справите с корупцията, а с цел да подсигуряват финансовата, а оттова и националната сигурност на България ”, добави Нинова.

По думите й в претекстовете за вота на доверие има и част за корупция в приходите. „ Обикновено когато приказваме за корупция, приказваме за такава при разходването на пари, рядко, дори не можах да намеря случай, в който да сме говорили за корупция в приходите ”, означи Нинова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР