БСП организира жива верига пред паметника на Альоша и Поход

...
БСП организира жива верига пред паметника на Альоша и Поход
Коментари Харесай

БСП организира жива верига пред паметника на Альоша

БСП провежда жива верига пред паметника на Альоша и Поход на мира в отбрана на същинската българска история и паметниците на България. Шествието ще се организира в Пловдив в неделя, 26 март, от 16 ч.
Походът ще тръгне от паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика и ще продължи до върха, където е паметникът на Альоша.
" Историята не трябва да бъде подменяна. Включете се в Похода на мира, проведен от Българска социалистическа партия, с цел да запазим историята и паметта за нея жива ", прикани лидерът на листата на социалистите в Пловдив Иван Петков.
Припомняме, че неколкократно са предприемани опити за унищожаване на пловдивския Альоша, само че досега са безуспешни. Кампания за събарянето му поде Спас Гърневски през 1996 година, до момента в който беше кмет и водач на Съюз на демократичните сили, а след това - народен представител от ГЕРБ. Петиция за премахването на монумента от Бунарджика се появи и през 2019 година Тогава групичка от нарекли себе си интелектуалци направи подписка с публично искане паметникът да бъде отстранен. Съдът обаче разпореди, че обелискът е държавен и общината не може да се разпорежда с него.
Монументът на Съветската войска в Пловдив е най-известният в България монумент, именуван ласкаво от пловдивчани " Альоша ". Височината му е към 15 м, а на самата фигура, направена от гранит - 10,5 м. Изобразява руски боец, държащ картечен револвер " Шпагин " с цевта надолу. На постамента има петолъчка и надпис: " Слава на непобедимата Съветска войска освободителка ".
Обелискът е издигнат през 1954 година Негови създатели са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков. Издигнат е на едно от тепетата на Пловдив - Бунарджика, наричано още Хълм на освободителите. 
За първообраз на Альоша е послужил Алексей Иванович Скурлатов, гражданин на Република Алтай, телеграфист по време на Втората международна война. През 1944 година, до момента в който Скурлатов работил по възобновяване на телефонната линия София-Пловдив, е направена фотография, употребена по-късно от скулпторите за разработване на фигурата на боеца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР