БСП обвини председателя на Народното събрание Росен Желязков в налагане

...
БСП обвини председателя на Народното събрание Росен Желязков в налагане
Коментари Харесай

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

БСП упрекна ръководителя на Народното събрание Росен Желязков в налагане на цензура и се закани да изиска оставката му.

Повод за това водачът на партията Корнелия Нинова видя в смяна в правилника за работата на Народното събрание, с което се ограничавали правата на опозицията.

Става дума за заповед на Желязков, с която, съгласно Нинова, конференции, брифинги, срещи с публицисти, кръгли маси, полемики и други сходни мероприятия да се организират в Народното събрание единствено по стимулирано предложение на ръководителя на съответната парламентарна група или комисия.

Тя видя в измененията опит да се спре проведената от Българска социалистическа партия конференция, на която от партията планриат да разкрият детайлности от отчета на комисията " Боташ ", който повече от седмица след приемането му към момента не оповестен публично.

" За да се срещаме с вас и с външни лица, които ние непрекъснато каним, би трябвало да желаеме позволение от ръководителя на Народното събрание. За " Боташ " късно нощес поискахме позволение, само че в случай че затворят залата, ще ви поканим начело на тротоара, " закани се Нинова.

От партията настояват, че ГЕРБ преднамерено не внасят отчет на краткотрайната комисия за контракта с турската газова компания и оповестиха, че в петък ще го оповестят пред медиите и ще го внесат в българската и европейската прокуратура.

В отговор на обвиняванията на Нинова Желязков изясни, че се пробва да ограничи провеждането на срещи на обособени депутати в постройката на Народното събрание по време на предизборната акция.

" Всички начинания, отвън законодателната стратегия, на Народното събрание, са предизборни. С измененията се лимитира опцията на обособен депутат да употребява постройката на Народното събрание за " event place " (от англ. " място за събития " ) и да си организират събития, които не са свързани с работата на Народното събрание, " сподели Желязков.

В качеството си на ръководител на парламентарна група тя може да провежда мероприятия, добави той.

" Корнелия Нинова когато и да е може всичко, тъй като е Корнелия Нинова, " заключи ръководителят на Народното събрание.

Той удостовери, че е постъпило искане за провеждането на изключително съвещание на Народното събрание, който дружно с днешното съвещание има общо още 4 работни дни. Дали ще има такова в понеделник, ще бъде решено в границите на деня.

Преди това водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че партията му ще взе участие във всички изключителни комисии, в случай че такива бъдат формиранни.

" ГЕРБ ще поддържа всички комисии, които се се оферират на изключително съвещание - за газов хъб " Балкан ", за " Лукойл ", за " Боташ ". Това съм споделил на нашата група, " разгласи Борисов.

На въпрос крие ли бави ли партията му отчета от комисията " Боташ ", той заприказва по други тематики и си потегли обиден с думите: " Всеки ден е обвързван с външния министър Митов, не е почтено това. "

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР