БСП няма да подкрепи предложения от правителството бюджет и има

...
БСП няма да подкрепи предложения от правителството бюджет и има
Коментари Харесай

БСП реже бюджета на Асен, заложил 2 бомби

БСП няма да поддържа оферти от държавното управление бюджет и има свои корекции, които ще внесе преди второ четене. Това съобщи соцлидерката Корнелия Нинова на брифинг в централата на Българска социалистическа партия след съвещание на изпълнителното бюро на партията.

Тя сподели, че министър Асен Василев към този момент е срещнал депутатите от бюджетната комисия с концепциите си. Няма да подкрепим този бюджет, акцентира Нинова. Българска социалистическа партия обаче изготвя различен бюджет, което се трансформирало в процедура. 

Социалистите намират бюджета на Василев за противообществен и счетоводен документ с фиксация в цифри, което не взема решение проблемите на хората.

" Няма стратегическо мислене. Ден да мине, различен да пристигна, няма заложени съществени промени в обучение, опазване на здравето, обществена сфера. Има и няколко бомби заложени, които не се знае по кое време ще избухнат ", съобщи Нинова. 

Една от тези бомби са заложените доходи от Плана за възобновяване.

" 10 от 13 закона не са мръднати на йота в Народно събрание. Това е риск, в случай че тези пари не дойдат, няма да се направи ",  добави тя. 

Другата е около разногласията на служебния и постоянния кабинет за БЕХ.

" Милиард лв. се въртят без някой да даде логичен отговор какво се случва с тези пари, а Василев ги планува ", изясни соцлидерката. И добави, че в случай че служебното държавно управление е направило нещо неправилно и този доход няма да пристигна, няма да пристигна.

Вместо желаните от Василев 3% недостиг Българска социалистическа партия отново предлага 4%. Това прави милиард и 600 млн. повече за правене на политика за годишна база, а тъй като в този момент бюджетът се прави за половин, Българска социалистическа партия са разположили в политиките, които оферират към 800 млн. лева Те са за три посоки - стопанска система и напредък, обществена политика и общини, и районна политика.

Отново се желае майчинството за втората година да е равно на минималната заплата, безвъзмездни медикаменти за деца, нарастване на разнообразни помощи и надбавки. Като управлявали взаимно с Василев всички тези ограничения били заложени в дълготрайната им стратегия.

" Предлагаме това, което Българска социалистическа партия като лява и обществена партия е предложила в постоянния кабинет, сподели Нинова, призовавайки министъра да прояви обществена сензитивност.

Българска социалистическа партия желае общините да си получат парите за започнатите планове - парите са налични, само че се бавели по бюрократични аргументи.

Нинова счита, че приемането на бюджета може да срещне " не " от опозицията, а от двете ръководещи обединения ГЕРБ и ПП-ДБ, които са се " съсредоточили върху назначения и систематизиране на постове и нищо не са свършили като болшинство ". 

По-рано в телевизионно изявление министърът на защитата Тодор Тагарев разгласи, че български политици работят в полза на Кремъл и популяризират операции. Атаката бе ориентирана съответно към Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова.

" Този човек в никакъв случай няма да ни елементарни, че Българска социалистическа партия и персонално с моята интервенция попречихме да стане министър в държавното управление на Кирил Петков. Очевидно е отмъстителен, дори закъсня ", сбито отговори Нинова на въпрос за офанзивата му. Българска социалистическа партия са изрично срещу втория пакет военна помощ за Украйна. 

Във връзка с изказването на премиера Николай Денков, че " Възраждане " са неофашисти, Нинова означи, че те в действителност " имат прояви на екстремизъм и фашистки клони ". Тя обаче отхвърли да разяснява без да знае какво тъкмо е споделил министър председателят. По адрес на референдума им за опазване на българския лев тя бе безапелационна, че щом са събрали нужните подписи, той би трябвало да с организира. Хубаво е хората да се произнесат, сподели Нинова. 

Очаквано било и решението на Конституционен съд да допусне жалбата на Иван Гешев за отстраняването му като основен прокурор - още при приемането на закона експерти предизвестили, че това може да се случи. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР