БСП изпрати до ОЛАФ случаят Ало, Банов съм Народният представител

...
БСП изпрати до ОЛАФ случаят Ало, Банов съм Народният представител
Коментари Харесай

БСП изпрати до ОЛАФ случаят „Ало, Банов съм”

БСП изпрати до ОЛАФ казусът „ Ало, Банов съм ”
Народният представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева, зам.-председателят на партията Георги Свиленски и група депутати внесоха сигнал до ОЛАФ за случая „ Ало, Банов съм ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Сигналът бе признат от представител на Европейската комисия в София, който даде обещание да доближи до способеното лице в ОЛАФ.

Миналата седмица депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ Елена Йончева пусна аудиозапис, който съгласно нея потвърждава присъединяване на Боил Банов, в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 година, в опит да бъде опростена наказателна клауза на строителна компания, работила на втори и трети стадий на античния културен комплекс „ Сердика ”, намиращ се в центъра на столицата.

„ Внесохме сигнала, както обещахме, като политическа мощ, която е поредна в дейностите си. Миналата седмица сезирахме посредством медиите българското общество, през днешния ден преди обяд сезирахме основния прокурор, респективно Специализираната прокуратура в България, и в този момент предаваме сигнала до Европейска комисия, който ще бъде адресиран до ОЛАФ “, сподели Свиленски.

Той изясни, че сигналът съдържа три материала – единият е звуков файл с диалога на Боил Банов, който разкрива модела на ръководство, на печелене и ръководство на планове. Вторият материал е изявлението на Елена Йончева със предпазения очевидец и третият е конференцията, на която беше оповестена тази информация.

„ Внесени са и договорите за осъществяване, актовете 10, 11, 16. Тези пет акта, които са правени в допълнение, отчетът на АДФИ, който установи тези пет броя акт номер 10, които са дописвани след това се оказва, както и отчетът на Агенцията за публични поръчки, където тези актове са единствено 2 “, изясни Свиленски.

Той напомни, че предходната седмица Йончева е била призована като очевидец. Същите показания към този момент ги е дала и на Главна прокуратура, на Специализираната прокуратура, защото тя се самосезира по случая, акцентира той и добави, че сигналите до прокуратурата и до ОЛАФ са подписани от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и от народни представители. От думите му стана ясно още, че всички те застават зад този сигнал, с имената си, с лицата си и до дъно ще упорстват истината да излезе на бял свят.

Говорителят на партията Елена Йончева беше безапелационна, че казусът е пределно явен и доказателствата са безспорни както от приложените документи, по този начин и от звуковия файл.

На журналистически въпрос дали министърът на културата Боил Банов би трябвало да си подаде оставката, Йончева съобщи, че би трябвало, само че това няма да реши казуса, тъй като механичната промяна на един министър с различен няма да докара до нищо.

Според нея в този случай става въпрос за модела „ Ало, Ваньо “, който след 7 години към този момент се е развил в модела „ Ало, Банов съм “. Според нея би трябвало да се смени системата, където правото на „ Ало “, е годно, където то на процедура заличава реда и правовата страна.

По отношение на очевидеца Ангел Ангелов, Йончева разяснява: „ Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на очевидеца, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което той споделя и това, което свидетелства е истина или не “, сподели тя и напомни случай в Полша от 2015 година, когато след излезли записи, направени за политици, които са се намирали в заведения за хранене.

„ Тези аудиозаписи дискредитират участниците в тези записи и трима министри 2015 година подават оставка. Подава оставка и ръководителят на Полския парламент. Година по-късно оставка подава и основният прокурор, тъй като се оказва, че част от записките по това следствие изтичат в медиите “, съобщи Йончева и акцентира, че има доста случаи в европейската политическа история, когато аудиофайлове, изнесени от публицисти или от съпротива носят съществени последици, никой тогава не се интересува кой и по какъв начин са направени, а дали те са достоверни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР