БСП има много разминавания с политиките на служебното правителство, не

...
БСП има много разминавания с политиките на служебното правителство, не
Коментари Харесай

Гуцанов: С условието, което постави Йотова, блокира БСП за третия мандат

БСП има доста разминавания с политиките на служебното държавно управление, не можем да защитим техните визии
„ Първото, което входира служебният кабинет в администрацията на Народно събрание, е покупката на втора ескадрила самолети F-16. Ние не сме получили първата ескадрила, за която сме платили 5,2 милиарда и те входират покупка на втора ескадрила –  и то по-скъпа в сравнение с първата.  Това граничи с качества, които не желая да разясня в ефир “. Това съобщи организационният секретар на Българска социалистическа партия и депутат от левицата Борислав Гуцанов в ефира на Българска национална телевизия.

„ Същото нещо е и с оръжията за Украйна – от една страна кабинетът не искаше по никакъв метод да дава оръжия за Украйна, само че когато се стигна до решението на Народно събрание, то не направи всичко допустимо, с цел да се приключи това даване на оръжия – в противен случай, извърши го по допустимо най-бързия и грациозен метод, което е срещу ползите на страната “, сподели още Гуцанов и добави, че Българска социалистическа партия е партията на мира, която изрично застава зад това България да не се ангажира по никакъв метод с предоставяне на оръжия и значително с директно замесване в този спор.

„ Логичното е партията, която да получи мандат, да бъде Българска социалистическа партия, защото левицата е партията, която може да отбрани националните ползи. В момента се нуждаем от партия, която ще постави националните ползи преди всичко ”, сподели членът на Изпълнителното бюро на левицата в ефира на Българска национална телевизия.

Той уточни, че огромна част от решенията, които се оферират от политическите партии в този парламент, както и от служебния кабинет, опонират на вижданията на Българска социалистическа партия и на ползите на страната.

„ Ние сме тези, които ще защитим националните ползи, и ще създадем всичко допустимо да създадем постоянен кабинет “, съобщи Гуцанов и уточни, че неналичието на непрекъснат постоянен кабинет е една от аргументите в Народно събрание да се вкарват закони и решения, които опонират на ползите на България.

По думите на социалиста партията, която получи третия мандат, би трябвало да постави големи старания, с цел да реализира контакти с всички вероятни парламентарни групи.

Народният представител от левицата разяснява думите на вицепрезидента Йотова, че третият мандат би трябвало да продължи политиките на служебното държавно управление, като уточни, че Българска социалистическа партия има доста кардинални разлики и разминавания с политиките на служебното държавно управление и не може да пази огромна част от техните визии.

Той даде образец за разминавания сред вижданията на Българска социалистическа партия и политиките на служебното държавно управление и в областта на нуклеарната енергетика: „ Малко преди Коледа служебният кабинет подписа доставки на нуклеарно гориво от „ Уестинхаус “, а в средата на 2024 година самите  „ Уестинхаус “ би трябвало да потвърдят дали тяхното гориво може да бъде употребено безвредно за 5-и блок на АЕЦ. Дори Бойко Борисов не си беше разрешил да направи сходно нещо, каквото направи служебният кабинет. И това директно нарушава националните ползи на страната “, съобщи социалистът. 

„ Решението на Народно събрание от петък на процедура приключи концесията на пристанището на „ Лукойл “. Как ще работи „ Нефтохим “ – решението, което беше импортирано от Демократична България и от ГЕРБ, и за жал –  подкрепено от болшинството в Народно събрание, е такова, че на процедура не е ясно има ли сега концесия, няма ли концесия, могат ли да бъдат употребявани тези уреди, които са издигнати от „ Лукойл “, или не могат да бъдат употребявани “, сподели Гуцанов.

Той съобщи, че за Българска социалистическа партия е основно значимо нуклеарната енергетика да се развива, тъй като това значи нова стопанска система и нови средства за обществените политики.  Социалистът  напомни и проведения от левицата референдум за развиване на нуклеарната енергетика в България, на който бяха събрани 780 хиляди подписа.

„ Ние постоянно сме били за развиване на нуклеарната енергетика, само че не и да се дефинира авансово кой ще бъде нейният реализатор. Извинявайте, само че от дълго време тези неща останаха в историята – да се споделя ето тази е компанията, това не е ли корупционна среда? “, попита Гуцанов.

„ Не може да имаш „ Белене “, който да тръгне да работи за по-малко от 2 години и половина, три –  да бъде построен за по-малко от 10 милиарда, а ти да тръгваш да правиш нуклеарна централа за 30 милиарда Това ли е националният интерес? “ сподели още социалистът и уточни, че България печели 4 милиарда евро на година от АЕЦ „ Козлодуй “. Той напомни още, че Българска социалистическа партия упорстваха „ Нефтохим “ да стартира да заплаща своите налози, а за тази година се обрисуват към 750 млн. да влязат в хазната от това.

„ Не единствено че не сме харчили доста, а оставихме в бюджета над 4 милиарда и министърката на финансите, която тогава беше зам.-министър, споделяше, че има задоволително доста средства. Ако не бяхме дали тези пари за безвъзмездни детски градини и детски ясли, за повдигането на пенсиите, нарастването на ваучерите от 80 на 200 лева за работещите хора, за минималната работна заплата, направихме таван на цените на тока – какъв брой от хората щяха да съумеят да оцелеят и да живеят обикновено? Социалната стратегия, която направихме с наш обществен министър и за която и Корнелия Нинова, и Георги Гьоков, се бореха по всевъзможен метод, тя да стане действителност в живота на страната “, сподели социалистът.

„ Българска социалистическа партия е партия на 130 години, която не просто съумява да оцелее, само че и да окаже значително въздействие върху развиването на живота в страната ни. Благодарение на Българска социалистическа партия се резервират обществените придобивки, които са нужни, и към момента съумяваме да запазим избрани национални значими за страната ни развития на браншове в стопанската система, каквато да вземем за пример е енергетиката “, сподели в умозаключение Борислав Гуцанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР