БСП и Продължаваме промяната търпят най-големи щети от участието си

...
БСП и Продължаваме промяната търпят най-големи щети от участието си
Коментари Харесай

Прогнозите за вота: Раздробен парламент, трудни мнозинства, възход на русофилските партии

БСП и " Продължаваме промяната " търпят най-големи вреди от присъединяване си в ръководството, до момента в който " Демократична България " регистрира равномерен растеж на гласоподаватели. " Възраждане " най-малко удвоява резултата си съгласно прогнозите и е покрай Движение за права и свободи и левицата. Партията на Стефан Янев към този момент е малко над бариерата за Народното събрание, а Има Такъв Народ - малко под нея.
Около месец преди следващите изключителни парламентарни избори на 2 октомври по-големите социологически организации разгласиха първите си сондажи на електоралните настройки и в тях няма особени изненади: след съвсем година отвън властта ГЕРБ е мощно мобилизирана и стимулирана да се завърне в ръководството, а " Продължаваме промяната " търпи електорални вреди от прекараното време във властта в изискванията на няколко тежки рецесии.

Така ГЕРБ още веднъж е любимец за първа мощ на изборите с преднина от 2 до 6% пред Политическа партия съгласно другите прогнози. Този факт самичък по себе си не значи доста - даже по този начин партията на Бойко Борисов остава в огромна степен изолирана и ще е изправена пред съвсем невъзможна задача да откри сътрудници за болшинство в мощно накълцан парламент . Според множеството прогнози в него се чака да влязат евентуално седем, в случай че не и осем партии. За първи път от доста време е допустимо в Народното събрание да има и две искрено русофилски партии - " Възраждане " и " Български напредък " на Стефан Янев, които за разлика от Българска социалистическа партия са по-агресивно и по-открито симпатизиращи на Москва и Путин на фона на комплицираната геополитическа конюнктура в войната в Украйна. В същото време този им профил трансформира и двете обединения в прекомерно проблематични евентуални сътрудници в едно проевропейско държавно управление, за каквото ГЕРБ заявява, че би бил основа.

Същото обаче се отнася и за Политическа партия, против която ГЕРБ, Движение за права и свободи, а и служебният кабинет са разкрили мощен медийно-дезинформационен фронт , което пречи на партията на Петков и Василев да комуникира добре достиженията си (в композиция и с неопитността на групировката в полето на политическия маркетинг и пропаганда). Според прогнозите резултатът на Политическа партия ще е с сред 5 и 9% по-нисък от този през ноември предходната година, а тези нейни гласоподаватели се разпръскват в необятен набор - и наляво, и надясно. Но даже при най-хубавите прогнози и с гласовете на досегашните сътрудници от Българска социалистическа партия и " Демократична България ", които множеството организации показват като четвърта и пета мощ, болшинство към партията на Петков и Василев също би било съвсем невъзможна задача.
Реклама
На ръба на 4-процентната граница е Има Такъв Народ, която обаче генерира толкоз кавги към себе си, че се трансформира в един тип токсична партия и от Политическа партия най-малко до момента бяха безапелационни, че няма да търсят групировката на Слави Трифонов в евентуални бъдещи проекти за държавно управление. Кирил Петков и Асен Василев слагат като алена линия и партньорство с ГЕРБ.

Тази патова обстановка се укрепва и от очевидно ниския градус на публичен възторг за вота , който явно няма да докара до ясно, още по-малко трайно решение на политическата рецесия в България.

Честно е и да се означи, че прогнозите на социолозите в последната година и повече поради комплицираната политическа обстановка и други аргументи значително се разминаха с действителността. Никоя от организациите да вземем за пример не планува успеха на Политическа партия на последните избори. Подценен бе и капацитетът на Има Такъв Народ на изборите през април предходната година. Сега съгласно социолози и политолози, само че изборната интензивност въпреки всичко би могла да обърка прогнозите. Социологическите организации предвиждат тя да е в границите на 48-52%, това обаче са данни единствено за вътре в страната, а действителната интензивност евентуално ще е относително ниска - по-близо до долната граница на 40-те %, каквато бе и на последните два вота за парламент.
Реклама
Неясната изборна интензивност прави изключително несигурни прогнозите за дребните партии към бариерата за влизане в Народното събрание (редом с други нестатистически фактори, като да вземем за пример ще има ли пазаруване и целеустремено преливане на гласове сред партии и в какви размери). За актуалните избори най-малко две партии са в такава несигурна позиция - с изключение на Има Такъв Народ това важи и за партия " Български напредък ", която съгласно прогнозите ще получи сред 4.2 и 4.7% от гласовете. Сравнение с проучвания на настройките от юли и юни обаче демонстрира, че партията на Стефан Янев е в низходящ тренд - да вземем за пример съгласно " Тренд " за месец поддръжката й е паднала от 5.7 на 4.5%. Така за нея акцията ще е основна, само че конкуренцията за русофилските гласове, на които " Български напредък " ще разчита в огромна степен, не по никакъв начин не е дребна.

За тях се бори и друга партия с искрено проруска ориентировка - " Възраждане ", която съгласно прогнозите най-малко ще удвои резултата си , а две от организациите я слагат като четвърта или пета мощ с резултат, съпоставим с този на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - към 10%. Възможно е обаче да има и известно надценяване - както означават от " Алфа рисърч ", изключително при " Възраждане " е, че има по-млад и стимулиран електорат, само че някои от най-значимите му тематики, с помощта на които направи своя пробив - като коронавирус пандемията и имунизациите, към този момент са обратно в целите на хората.

Българска социалистическа партия и съгласно трите проучвания търпи лека ерозия - евентуално резултат от присъединяване й във властта и дейностите на служебния кабинет. Доколкото и " Продължаваме промяната " стъпва в лявото обществено поле с един крайник, не е изключено двете партии в този момент взаимно да си лишават гласоподаватели, считат социолози. Като цяло основно за социалистическата партия ще е да помогне на по-възрастните си гласоподаватели да се оправят с машинния избор и да ги убеди да гласоподават.

" Демократична България " е единствената партия в досегашната четворна коалиция, която леко усилва резултата си от последните избори, за което ѝ оказват помощ две условия съгласно социолозите. Първо, част от гласоподавателите й, който на последния избор заложиха на " Продължаваме промяната ", се връщат към Демократична България. Друг фактор може да бъде това, че партията на Кирил Петков и Асен Василев зае много твърди позиции по ред тематики, в това число за съдействие с ГЕРБ, на чийто декор " Демократична България " наподобява по-диалогична и виновна към сформирането на " дясна " управническа опция. Това важи изключително за русофобски настроените гласоподаватели, които на фона на всички опасности от войната в Украйна считат, че най-важно сега е България да не допусне да влезе още веднъж в подвластна орбита към Москва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР