БСП е твърдо решена да притисне прокуратурата да разследва сигнала

...
БСП е твърдо решена да притисне прокуратурата да разследва сигнала
Коментари Харесай

БСП притиска прокуратурата - вади оригиналния запис по Ало, Банов съм

БСП е твърдо решена да притисне прокуратурата да проверява сигнала й за министъра на културата Боил Банов, придобил известност като " Ало, Банов съм ", като й даде истинския запис на изявлението му.

``
реклама

Това се разбра през днешния ден от думите на депутатите Елена Йончева и Пенчо Милков, оповестява Klub Z.

Специализираната прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по сигнала против Банов " заради липса на данни за осъществено закононарушение ".

" Що се касае до аудиозаписа, възложен от Йончева (за който тя твърди, че го намерила на диск в пощенската си кутия, б.р.), за него не може да се откри от специалистите дали е достоверен и дали не е бил обект на операция. И като подобен не може да служи " като кадърен източник за определяне на записаните изказвания ", постановява още прокурорът.

В тази връзка Йончева през днешния ден разгласи, че е подготвена да даде на прокуратурата истинския запис и щяла да го направи още през днешния ден.

" Специализираната прокуратура, както знаете отхвърли да образува досъдебно произвеждане по наш сигнал против министъра на културата Боил Банов по аферата " Ало, Банов съм ". Констатациите, направени от прокуратурата опонират на доказателствата, които ние сме дали в Специализираната прокуратура. Първото доказателство - аудиозаписът. Поради тази причина ние предоставяме на Специализираната прокуратура истинския запис, изработен от чиновник на Министерство на културата ", съобщи Йончева, представена от организация " Фокус ".

Тя уточни, че има и скрийншотове на телефона.

" Проверих го записа, той е изработен на 21 март 2016 година и неговата дълготрайност и наличие дават отговор изцяло на електронния запис копие, който предоставихме ", добави Йончева.

Във връзка със очевидеца по " Ало, Банов съм ", Йончева разяснява:

" Дали той ще свидетелства е негова решение, факт е, че се опасява да го направи. България няма основани условия, които да подсигуряват сигурността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми разрешава както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 година, по този начин и предварителното съглашение на Европейска комисия от 12 март тази година ".

" От документите, с които е разполагала прокуратурата, по задоволително неоспорим метод се откриват думите от записа по " Ало, Банов съм ", съобщи и Милков.

Сигналът
В края на януари алената депутатка, която през днешния ден е и лидер на левицата за евровота, пусна запис, на който става въпрос за опрощаване спред нея на 700 000 лева наказателна клауза на компанията, ремонтираща Ларгото пред Министерския съвет. Според по-късно доуточнение на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова данните биха могли да приказват за занемареност.

Изпълнител на ремонта на Ларгото е ДЗЗД " Антична Сердика ", а водещата компания в обединяването е " Пътища и мостове " ООД. Ремонтът на Ларгото бе по план на оперативна стратегия " Регионално развиване 2007-2013 ", която се ръководи от Министерство на регионалното развитие.

На 7 април обаче и втора правосъдна инстанция - САС, отхвърли жалбата на Министерството на културата против изпълнителя на ремонта поради забавяне на осъществяването. Въпросният иск бе за 754 000 лева към изпълнителя ДЗЗД " Антична Сердика ". Той освен е отритнат, само че и министерството е наказано да заплати 48 000 лева правосъдни разходи.

В претекстовете си за отхвърли наблюдаващият прокурор акцентира, че е изискал документи от Министерството на културата, в това число по отношение на процедурата по Закона за публичните поръчки, подписаните контракти за направа на плана, за изпъленние, издадените актове, портоколи, писма, мнения, фактури... И още документи от Министерство на регионалното развитие, Агенцията за публични поръчки, Министерство на вътрешните работи, снети са пояснения от 47 лица, подателите на сигналите, всички участници в плана и прочие

Всъщност става въпрос за контракт сред Министерство на регионалното развитие като директорски орган на оперативна стратегия " Регионално развиване " (съфинансирана от ЕС) и бенефициента Министерството на културата. Предметът е даване на безплатна финансова помощ за създаване на " Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика " на стойност 15 801 989,13 лева После с 3 анекса - които визирала Корнелия Нинова в сигнала си - са променени срокът на осъществяване, както и цената на контракта. Последната понижава на 15,293 млн. лева

По силата на съглашение за съдействие пък Столичната община се задължила да изготви техническия план и да даде свои експерти.

След разногласия към прословутия стъклен купол, покриващ част от археологическите обекти, предмет на реституция, се постанова през 2015 година градежът да бъде краткотрайно спрян. След договаряния с създателите на плана се наложило подписване на обособени контракти с всеки един от тях, което също целесъобразно довело до известно закъснение.

В последна сметка МК изплаща на строителя сумите от 10 469 394 и 1 855 762 лева без Данък добавена стойност. Платени са и общо 338 438 лева за строителен контрол.

От управителния орган на оперативната стратегия са осъществени инспекции и са отправени рекомендации - най-общо за слагане на табели, заверени копия на документи, правене на информации и други Отказана е верификация общо на сума 878 316,28 лева

Така по-късно след подаден сигнал АДФИ открива, че срокът за осъществяване на плана не е спазен и е изработен изводът за изискуемост на наказателна клауза. На 20 декември 2016 година обаче Министерството на културата изпраща покана за непринудено осъществяване на ДДДЗ " Антична Сердика " и изпълнителите на обекта за 753 796,08 лева

След отхвърли им да заплатят наказателна клауза на 17 януари 2017 година е заведена искова молба в Софийския градски съд.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР